• Dags att bunkra mat och köpa bössa?

  Vi går mot krig. Nu igen. Vi kan bli anfallna när som helst. Beroende på vem du lyssnar på. Sverige rustar och tränar. Politikerna slåss om att överbjuda varandra. Nu senast efter försvarsöverenskommelsen hojtar centern: Vi sätter två miljarder ytterligare! Hurra! (Som om en skuggbudget vore på riktigt.) Media larmar. ”Aurora 17” heter den senaste övningen där pojkar fostras till män. Och flickor som deltar fostras väl till kvinnor då? Antar jag. Sverige mellan stormakter. Som vanligt. Och Gotlands strategiska läge. Ja ni vet hur det låter, ni har säkert hört och läst. Dags att bunkra mat och köpa bössa?

  När jag ”mönstrade”, obligatoriskt för gossar fram till 2010, så sökte jag frivilligt till Kustjägarskolan (KJS) vid KA 1 i Vaxholm. Och kan ni tänka er, jag blev antagen. Någonting i deras tester och intervjuer slog fast att jag var lämplig att genomgå en hård utbildning där syftet var att skapa följsamma soldater som inte säger nej till någonting. En order är ju trots allt, en order. Vad, undrar jag än idag, vad har jag för fel i huvudet som gjorde att jag ansågs lämplig att bli elitsoldat? Lite ”kanonmat” över det där med att ha soldater tycker jag, gammaldags, för numera finns ju mer sofistikerade system. Många dessutom tillverkade i försvarslandet Sverige. Jag och mina kamrater, ville verkligen ”göra lumpen” och vi ville att det skulle vara hårt. Vi trodde att efter lumpen skulle vi betraktas som vuxna. Vi hade ju fått höra hemma i byn att ”Har du inte gjort lumpen än? Snorvalp!”. Jag menar, vem vill vara en ”snorvalp?” 

  Kanonmaten behövs överallt. Det går alltid år. Är det krig så skickar vi iväg gossarna först. Sedan drönarna. Men vänta lite… Först är det väl kvinnor, barn och gamlingar numera? Dom är ju kvar i städerna som blivit slagfält. Dom är ju den egentliga kanonmaten.

  Ja, den svenska militären rustar och många är stolta över att bära uniform, men vad händer när dom som varit med om krig kommer hem? ”Hjältarna” blir förvirrade, går ned sig i drogmissbruk, super och slåss. Rapporter finns från många länder.

  ”Aurora 17” förresten, militären besökte Gärdet i Stockholm förra helgen. I media kunde jag läsa om succén och att:

  ”…de 30 000 förpackningarna med dricksvatten, som tagits fram dagen till ära tog slut…”

  Dagen till ära? Vilken ära?

  Namnet Aurora (morgonrodnad), kommer från den romerska mytologin. Gudinnan Aurora öppnade portar med sina rosenfingrar så att solens vagn kunde komma fram. Hon hade en stor barnaskara och var inblandad i ett antal kärlekshistorier med olika motparter. Så någon inom försvaret har humor.

  ”Vi döper övningen till Aurora, det betyder morgonrodnad, det är väl gulligt! He he.”

  Hiss

  Fredsrörelsen på Orust. Bra seminarieverksamhet i Henån.

  Diss

  Dricksvattnet i Sverige och på Orust. Att koka vattnet som jag gjort i flera år, visade sig vara en god idé.

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar