Dra åt skogen – är det tacken?

Jag läser Bengtåke Carlsons krönika i tisdagens upplaga av denna tidning. Leka vid ”smådammarne”. Det där känner jag igen. Inte från Orust, men från min hemort Skutskär i norra uppland. Kniven i bältet och sedan ut och tälja barkbåtar! 

En gång lekte barn faktiskt i skog. Byggde kojor. Men så småningom så blev det omodernt att göra någonting på egen hand. Fundera, vara kreativ, hitta på. Mer och mer skulle serveras färdigt. Ja till och med skog blev omodernt. Vi högg ner, städade upp och gjorde fina lekplatser med färdiga pedagogiska klätterställningar och små hus i plast. Och ”marknaden” arbetade vidare, så nu har vi leklanden, dataspelen, iPadsen, paddorna, mobilerna, drönarna, VR-hjälmar (virtuell verklighet) och fredagsmyset framför fyrkanten. Bättre att titta på när Timell bygger. Eller när någon kändis lagar mat.

Men nu har jag sett rapporter som påstår att när barn får vara med vid planering av nya bostadsområden, så vill dom ha…skog! Dom vill bygga kojor. Är det tacken? Trots allt vi uppfunnit, köpt, byggt och ordnat till de små telningarna.

Samhället (vi alla alltså) vill annat än skog. Samhället vill ha konsumtion. Barnen ska ha likadana märkeskläder och märkesleksaker. När vi är små, då är vi individer, men sedan ska vi stöpas i formen och börja tycka och tänka som ”dom andra”.  Så fostras goda konsumenter. Avviker du från konusmentnormen blir du betraktad som en kuf. Finns inte så många sådana kvar. Dom som finns måste vara starka. Kunna stå emot grupptrycket. 

Vad säger forskningen om skog och utelek?

Forskning internationellt, vid Sveriges lantbruksuniversitet och Linköpings universitet, visar att barns utemiljö har en avgörande betydelse för deras hälsa, inlärning och fysiska aktivitet. Barn som går på förskolor som arbetar med utomhuspedagogik har lägre sjukfrånvaro och är sjuka kortare tid än andra barn. Forskningen visar att barn som vistas mycket i naturen är mindre stressade, har bättre motorik, högre koncentrationsförmåga och bättre minne än andra barn. ”Bygg inte bort barnens naturupplevelser”

Så ut och lek med barnen, fler prylar behöver ni inte! För överkonsumtion leder i förlängningen till miljökatastrofer. Det hänger ihop nämligen. Behovet av leksaker i giftig plast kan inte överskattas (ironi).  Och relationer mellan människor skapas genom umgänge och kommunikation, inte via fyrkantiga skärmar. Leken är början på samvaro i vuxen- och arbetslivet. 

Fast det är klart. Prylar och konsumtion gäller ju bara dom som har pengar över. Således inte alla. Polariseringen i landet fortsätter trots att det just nu ”går så bra” för Sverige.

Framtidens miljö? Ja, jag hinner ju undan det värsta. Tror jag. Inte mitt problem således, men mina barn och  barnbarn, vilka fighter dom ska få! 

Men kidsen kanske har rätt, det kanske är bra med skog? Dom kanske vill ha luft också? Fred på jorden kanske? Dom ska bara ha och ha dessa våra minsta.

Lars Einar Engström

Hiss

Ängås nya skola i Svanesund dansfusion den 12 sep för ungdomarna. Våga dansa!

Diss

Ängås gamla skola i Svanesund. Hur länge ska den stå och förfalla?

Relaterade artiklar
Fler artiklar