Om oddset minskar – vad händer då?

Ibland är människor som förstockade.

Jag har för mig att det var den tappre soldaten Svejk som i ett eller annat sammanhang sa så. Det var i så fall samme man som hävdade att människan kunde bli yr i huvudet om hon tvingades välja mellan att bli hängd eller halshuggen. Det tror jag stämmer, så honom tror jag på.

Alltså är människor ibland som förstockade.

Jag vet inte varför, men jag tänkte på de orden när jag för en tid sedan ringde till Sveriges Television för att försöka förklara en ganska enkel sak för dem.

Det var när Anna Kinberg-Batra förklarat att hon tänkte lämna sin post som m-ledare. I den debatt om efterträdare som följde, dök även Carl Bildt upp. Det var ju, om inte annat, lite komiskt, vilket han själv också verkade tycka.

Efter några dagar förklarade han sig inte var tillgänglig för posten i fråga.

Dagen efter skulle nämnda Sveriges Television i sin Aktuellt-sändning berätta detta. Nyhetsuppläsaren sa då ungefär så här:

”Oddsen för att Carl Bild ska bli moderatledare, minskade igår när han förklarade att han inte kommer att ställa upp”.

Jag hoppas verkligen att det var fler än jag som reagerade. Att det var många. Eller om det inte var så många, så i alla fall att ni reagerade häftigt.

Ty, mina vänner, sanningen är ju denna: om chansen minskar, då ökar oddset. Om chansen ökar, då minskar oddset. Om du satsar på en favorithäst, får du lågt odds. Om du satsar på en värdelös häst, får du högt odds. Om du satsar pengar på att Carl Bildt blir m-ledare när han sagt att han inte är aktuell, så ger det skyhöga odds.

Jag ringde Aktuellt dagen efter. Jag fick tala med en man som verkade blivit störd mitt i fikat.

– Hej, sa jag. Jo det var en sak under er sändning igår som jag skulle vilja tala om.

– Jaså, svarade han – sedan sa han ingenting.

Så jag fortfor.

– Jo alltså, när chansen att Carl Bild ska bli m-ledare minskar, då ökar oddsen – de minskar inte.

Han var tyst ett tag igen – som om han funderade över hur någon kunde vara så till den grad fräck att han eller hon tog sig för påstå att Aktuellt hade gått ut med felaktiga uppgifter. Det lät till och med som att denne någon inte kom från Stockholm, vilket ju gör tilltaget än mer förargelseväckande.

Jaha, sa han – det ska jag meddela.

Det är jag inte alls säker på att han gjorde, men efteråt slog det mig att det kanske är fel man måste säga för att det ska uppfattas rätt.

När nyhetsuppläserskan läste att oddset för att Carl Bildt skulle bli partiledare minskade, så uppfattades det kanske som att chansen också gjorde det.

Så kan det alltså uppfattas rätt, fast man säger fel. Och uppfattas fel, när man säger rätt.

Fast jag kan i alla fall inte låta bli tänka på att det var  Kinberg-Batra som en gång sa att Stockholmare är smartare än ”lantisar”. Och att det för Aktuellt-reaktionen återstår att bevisa den saken.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar