Så borde kungen göra

Jag gick mitt i vardagen och när jag gjorde det, så slog det mig plötsligt en sak. Det är faktiskt från och till rätt så synd om kungen.

Nu undrar förstås alla som känner mig, vad det kommer sig att jag plötsligt funderar över en sådan sak. Skulle det vara synd om kungen?

Tidigare har jag skrivit att det är synd om prinsessan Madeleine. Det tycker jag fortfarande. Jag vet inte hur det står till med hennes ekonomi, men helt pank kan hon väl i alla fall inte vara. Far förser henne väl med en slant och dessutom är hennes man säkert inte alldeles barskrapad.

Så jag är säker på att det är fullt möjligt för henne att skaffa sig ett par hela jeans. Jag såg en bild där man såg prinsessan med man och barnvagn på en gata i London. Hennes jeans var försedda med hål framför varje knä och detta borde föranleda pappa kungen att plocka fram mobilen och slå sin yngsta dotter en signal.

Kungen (hädanefter K): – Madeleine (hädanefter M ) jag såg en bild på dig i en tidning som din mor bläddrar i hos hårfrisörskan. Varför har du trasiga byxor?

M: – Men pappa de byxorna köpte jag nyss.

K: – Nyss – och redan trasiga. Vad är det för kvalité?

M: – Men pappa, det ska vara hål.

K: – Vem har sagt det? Har mamma sagt det? Eller han, vad är det nu han heter – han Chris.

M: – Men de är moderna pappa.

Kungen tar nu till sin myndigaste stämma. Och säger enligt följande:

– Nu, min dotter, ska du lyssna. När du går där på gatan är du visserligen Madeleine, men inte bara det. Du är dessutom prinsessa av Sverige. Visserligen är du inte ute i nåt officiellt sammanhang, men icke desto mindre. Du är en del av den svenska kungafamiljen och därmed en del av vår grundlag. Du finns med i raden av dem som kan ärva tronen – visserligen långt ner, men i alla fall. När du är ute och går kan man faktiskt säga att du på sätt och vis representerar Sverige. Betänk detta, och se till att bära hela kläder nästa gång.

Så tycker jag att kungen skulle säga.  Fast han vill väl inte ha bråk, kan jag tro. Han tröstar sig väl med att kronprinsessan aldrig bär trasiga jeans.

Fast om han sagt det, så hade säkert den som är känslig för sådant, i bakgrunden kunnat se hur Gustaf den sjätte Adolf, Gustaf de femte och inte minst Oscar den andre lett och nöjt konstaterat att ättlingen håller stilen. Långt bak i skuggorna konstaterar Gustaf Wasa att kvinnor – och inte minst döttrar – ska hållas kort och i en signal från 1600-talet uppmanar drottning Kristina prinsessan att stanna utomlands, att låta Sverige bero och att klä sig som hon själv vill.

Fast detta är förstås fria fantasier. Jag tycker bara att en representant för landet ska ha hela kläder.

Sedan tycker jag alltså att det från och till är synd om kungen – men det får jag visst återkomma till.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar