Seniormässa med sex

Jag såg att det varit en så kallad seniormässa i Henån. Om det nu får heta senior längre, det är jag inte säker på. Det kanske ska kallas junior plus.

Gammal får i alla fall inte heta gammal längre, hörde jag utan det ska heta årsrik. Själv är jag kilorik.

Jag vet ett antal i min närhet som inte håller med mig nu, men min uppfattning är enkel. Är man gammal så är man gammal. Det behöver inte betyda att man sitter stilla i en gungstol och betraktar tillvaron eller att man grunnar över sjukdomar.

Man kan vara nog så aktiv, men det förändrar inte åldern. Årsrik säger jag icke. I så fall använder jag hellre Lasse Åbergs uppfinning: ”gravt medelålders”.

Nåja, under alla omständigheter var det alltså seniormässa i Henån och på denna mässa deltog något som kallas för ”Lustjakt”.

Det låter som en båt, men jag kan försäkra er att en båt var det inte – inte den här gången. Det var betydligt roligare än så. Det var ett företag i sex-branschen. Det visades sex-hjälpmedel och mer i samma härad.

Det är inte precis vad man väntar sig av en mässa som vänder sig till gravt medelålders, men icke desto mindre. Och vet vi vad jag kommer att tänka på? Jag kommer att tänka på Lizzie Ahland.

Ett Svenska Ord-nummer nämligen. En man kommer ini en av den gamla sortens medicinbutik. Han hade väntat sig att herr Lövgren skulle stå bakom disken, som vanligt, men så icke. Denna lördag var herr Lövgren ledig och ersattes av en synnerligen yppig Lizzie Ahland.

Det hade väl inte varit så farligt om det inte varit så att mannen var inne för att köpa kondomer. Det var bara det att med yppiga Ahland bakom disken kunde han absolut inte förmå sig att säga det.

I stället fick hon föreslå vad han skulle kunna tänkas vara där för – och han sa ja till allt. Han köpte stödstrumpor, han köpte ett livstycke av kamelhår, han köpte allt utom det ha kommit dit för.  Han fick gå hem fullastad, men tomhänt, stackars man. Idag händer det att det säljs kondompaket vid snabbköpskassan. Man kan ta med dem liksom av en händelse.

Det är ett tag sedan femtio-och sextiotalets diskreta små kondomannonser. Ens skuggbild av en kvinna i profil och den diskreta frågan: kan hon lita på dig?

Jag minns också Hans Alfredsons sanna ord: det var en tid då man fick hetsa upp sig på åderbråcksannonser.

Det är ganska långt från den tiden till Henån-mässan. Många år av kamp mot dubbelmoral och låtsad moralism.

Många år mellan förnekande och bejakande.

Nästa gång tycker jag de ska komma till träbåtsfestivalen. Inte för att jag riktigt vet hur det skulle motiveras, men inte behöver vi motivera allt.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar