Vi kämpar för att må bra

Förr brukade jag löpträna. Jag sprang flera mil i veckan. Jag sprang över broarna till Tjörn och vände i rondellen vid Almö Livs. Men eftersom de var så snåla med elbelysning på andra sidan bron så brukade jag springa till Stora Höga och tillbaka under vinterhalvåret. Jag upplevde en fantastisk frihetskänsla när jag sprang. Innan jag började med löpning så tyckte jag att folk som sprang var lite konstiga. Men plötsligt så var jag en löpare själv.

Jag tävlade i Blodomloppet och Göteborgsvarvet. Fast det var när jag sprang Handelsbankenloppet i Stenungsund som jag kände att något inte stämde. Jag hade ingen ork alls. Gamla gubbar över 70 år sprang förbi mig. Under andra varvet trodde jag att jag skulle spy. Jag kom sist det loppet. Nej förresten. En tjej som hade stukat foten och hennes kompis kom i mål efter mig. Den kvällen fick jag feber. Det var där någonstans som jag förstod att något inte stämde.

Nu flera år senare så vet jag att jag har en reumatisk sjukdom som heter SLE.

Jag har inte kunnat träna riktigt efter det. Fast visst blir jag sugen när jag kör väg 160 mot Stora Höga och ser alla löpare på cykelbanan. Det har också varit många rullskidåkare nu innan Vasaloppet.

För ett par veckor sedan så började jag träna igen. Sjukgymnastik. Jag har fått enkla grundläggande övningar för att börja bygga upp min kropp igen. Det är en skön och avslappnad stämning på Rehabmottagningen på Närhälsan i Stenungsund. Alla vi som är där kämpar för att må bra. Vi tävlar bara mot oss själva. Jag har aldrig fått frågan hur mycket jag lyfter i marklyft eller bänkpress när jag har varit där.

Däremot så pratar vi gärna med varandra om andra saker. Vi diskuterar till exempel musiken som spelas i högtalarna. Är det något som vi går bet på så Googlar sjukgymnasten det åt oss. Visste du till exempel att Diana Ross fyller 72 år idag. Hon var bara 19 när hon sjöng i The Supremes.

Många av mina vänner som tränar har mål som de vill uppnå. De skriver på Facebook att de har gjort 100 burpees. Eller att de ska klara av 100 träningspass innan midsommar. Jag funderar på vad jag ska uppnå för mål. Fast jag tror att jag skiter i det tills vidare. För varje gång som jag går ifrån sjukgymnastiken så upplever jag ungefär samma frihetskänsla som jag gjorde när jag sprang. Då måste jag väl ändå ha nått ett jävligt högt mål.

Peter Sjöholm

Tumme upp: Grattis Diana Ross på 72 årsdagen. Du är bara 30 år äldre än mig!

Tumme ner: Bada Nakna! Att vara musiklärare kan ha sina baksidor ibland.

It’s a dirty job but someone’s gotta do it!

Relaterade artiklar
Fler artiklar