Foto: Arkivfoton

25 vapen har lämnats in hittills under amnestin

Efter halva vapenamnestin har polisen i Stenungsund fått in 25 vapen.

– Det är 25 vapen mindre som kan hamna i orätta händer, säger Håkan Johansson på polisen.

Den första februari inledde polisen en vapenamnesti som går ut på att personer kan lämna in vapen och ammunition anonymt på polisstationer runt om i landet fram till den 30 april.

Stenungsund är en av stationerna som tar emot vapen och när vapenamnestin kommit halvvägs, förra torsdagen, hade det kommit in 25 vapen och en hel del ammunition.

– Det är ungefär vad jag hade väntat mig. Vi fick in ganska mycket förra gången (red anm. senaste vapenamnestin var 2013) så jag trodde inte att det skulle vara så mycket den här gången, säger Håkan Johansson, stationsbefäl hos polisen i Södra Fyrbodal.

Syftet med vapenamnestin är att få in illegala vapen, men det har också kommit in vapen som är legala.

– Vi har fått in en hel del sådana, ett 15-tal, där personerna har tillstånd. Det är inte syftet men många passar på när det är amnesti och har också väntat på att det ska bli det för att de inte vet om att man alltid kan lämna in legala vapen.

Men att 25 vapen lämnats in tycker han är positivt.

– Det är jättebra, de har funnits där ute. Till exempel så är personer mindre benägna att anmäla om ett vapen försvunnit om man vet med sig att man inte har tillstånd. Det här innebär att det är 25 vapen mindre som inte kan hamna i orätta händer, säger Håkan Johansson.

De vapen som polisen fått in kommer att skickas till Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– Där görs en kontroll för att se om om det kan vara så att de kan härledas till brott. Efter det skrotas vapnen.

Vapenamnestin fortsätter fram till den 30 april.

– Det brukar vara lite fler som lämnar in i början av amnestin, sedan går det ner lite för att bli fler i slutet av perioden. Vi får se hur det blir de sista veckorna, men förhoppningsvis blir det lite mer mot slutet även den här gången.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar