28 ungdomar i sjödrama

Larm om kajakpaddlande ungdomar som hamnat i vattnet orsakade stort räddningspådrag till ett sund utanför Stocken på Orust på måndagseftermiddagen.

Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg larmades kl 13.49 om att ett stort antal ungdomar skulle ligga i vattnet i sundet mellan Råön och Lavön eller befinna sig på strandkanterna. Det var 28 ungdomar i 15-årsåldern och fem ledare från ett konfirmationsläger som var ute i kajaker och överraskades av vädret.

– Det blåste lite mer än de hade räknat med och det blir ganska kännbart i kajaker, konstaterar Niklas Jendeby, kommunikationsansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Exakt hur många som befann sig i vattnet när räddningsbåtarna kom fram är oklart. 

– Det var naturligtvis inte alla 33, men ett ganska stort antal. Och även de som inte låg i vattnet blev nog lite chockade och rädda, säger Niklas Jendeby.

Några tog sig upp själva

Några av ungdomarna som hade hamnat i vattnet hade själva lyckats ta sig upp på klipporna på båda sidor om sundet.

Vid 14.30-tiden hade samtliga ungdomar plockats upp i båtar och kunde föras i land vid Stocken, där ambulanser från Tjörn och Orust väntade och tog hand om de nedkylda ungdomarna.

Enligt SOS Alarm behövde dock inte någon föras till sjukhus.

”Alla var på tårna”

Det var en privatperson som färdades med båt genom sundet som uppmärksammade ungdomarnas utsatta situation och larmade Sjö- och flygräddningscentralen, JRCC, i Göteborg, som drog igång och samordnade räddningsinsatsen.

– Tio minuter efter larmet hade vi en första båt på plats och 25 minuter efter var fyra båtar och Sjöfartsverkets räddningshelikopter framme, berättar Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket.

Han är nöjd med räddningsinsatsen.

– Vi närmar oss högsäsong och alla var på tårna i detta fallet, konstaterar han.

Han är också nöjd med att samtliga ungdomar var utrustade med flytväst.

– Viktigt, viktigt, viktigt, säger han med eftertryck.

I räddningsinsatsen ingick två öppna båtar och en täckt båt från Sjöräddningssällskapet, Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Säve och en båt från Kustbevakningen.

Kyrkoherden väntade

Strax före kl 17 på måndagseftermiddagen väntade Håkan Helleberg, kyrkoherde i Orust pastorat, i församlingshemmet i Myckleby på konfirmandungdomarna.

– Jag har pratat med ledarna och de är på väg hit med buss nu. Alla är med och är okej. Nu ska jag se till att allihop ringer hem, säger han.

Birgitta Löwing Kiser

birgitta.kiser@otv.se