Äldre man döms för kvinnas död

En man i 90-årsåldern körde på en kvinna utanför Spekeröds kyrka. Nu döms han för vållande till annans död.

Det var i januari i år som en kvinna i 70-årsåldern blev påkörd av en bilist utanför Spekeröds kyrka och avled av skadorna. På fredagen dömdes en äldre man för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Läs också: Man åtalas efter dödsolycka

I förundersökningen uppgav mannen att han inte hann stanna och att han trodde att han hade foten under bromspedalen eftersom han inte lyckades få stopp på bilen. Han uppgav också att han inte visste vad som hände när han inte hittade bromspedalen.

Tingsrätten anser dock att mannen i sitt sätt att framföra bilen, i hög fart, rullande i friläge enligt vittnesmål, utan ansats till att väja eller bromsa, ”brustit i den omsorg och varsamhet som krävdes för att förebygga en olycka” och därför ska dömas för vårdslöshet i trafik.

Samma resonemang förs när det gäller den andra åtalspunkten, vållande till annans död. Den äldre mannen körde allt för fort och försökte varken bromsa eller väja och det ledde till att kvinnan som han körde på senare avled av skadorna hon fick vid krocken.

Mannen har erkänt vållande till annans död men förnekar att han varit vårdslös i trafik då han ansett att han inte kört i högre hastighet än vad som var lämpligt på platsen.

I normala fall skulle påföljden bli fängelse för brotten mannen döms för men då mannen tidigare är ostraffad och lever under sociala former och att kriminalvården inte anser att det finns något övervakningsbehov döms mannen till villkorlig dom och dagsböter på 7 200 kronor. Han ska även betala en del av försvarets kostnader.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se