Stenungsundspolitikern Carola Granell nekades avdrag av Skatteverket för verksamheten som familjehem.

”Aldrig haft avsikt att fiffla”

S-politikern Carola Granell fick bakläxa av skatteverket på avdrag för sin familjehemsverksamhet. Nu känner hon att hon blivit felaktigt uthängd som skattesmitare.

Carola Granell är socialdemokrat och förste vice ordförande i Stenungsunds kommunfullmäktige. I 40 år har hon varit familjehem och tagit emot ungdomar som bor hos henne. Nyligen skrevs en artikel i tidningen GT där det står att Granell försökt dra av privata utgifter och sedan tagit saken till domstol när skatteverket gav avslag.

– Jag har fått hot på telefon och sms, och kommentarsfältet under artikeln ska tydligen vara helt vidrigt. Det har jag inte orkat kolla, det blir för mycket. Det känns helt fruktansvärt att bli uthängd som någon slags skattesmitare.

Den som är familjehem får en ersättning för omkostnader som betalas ut av kommunen eller familjevårdsenheten. I Granells fall har hon fått 201 006 kronor i ersättning från vårdbolaget Gryning vård ab. Ersättningen är baserad på en schablonuträkning som Sveriges Kommuner och Landsting gör och ska täcka de merkostnader som uppstår i samband med att man tar emot en person i familjehem. Det handlar bland annat om mat, kläder, möbler, husgeråd, fickpengar, TV och telefon.

Ersättningen får dras av i deklarationen. De flesta familjehem gör också det rakt av, men det är här det blir lite annorlunda för Granells del. Hon har nämligen istället sparat alla kvitton för utlägg i hemmet och delat dem på personerna i hushållet, för att sedan dra av för den delen som rör den placerade ungdomen. I senaste deklarationen yrkade hon avdrag för delar av bland annat försäkring, TV-licens, och inköp av en torktumlare. Själv menar hon att hon skött sin redovisning på detta vis på uppmaning av skatteverket.

– Så har jag gjort i 17 år nu och jag har flera gånger hört av mig till skatteverket och frågat om jag inte kan få göra på samma sätt som andra familjehem, men fått svaret att jag ska fortsätta. Det här är ett väldigt tidskrävande arbete och jag skulle mycket hellre slippa det.

Totalt rör det sig om drygt 23 000 kronor i avdrag som överstiger SKL:s belopp, samt avdrag för 15 000 kronor för tjänsteresor. Dessa avdrag nekades av skatteverket. Granell överklagade då beslutet om slutlig skatt. Hon skickade också ett mejl till sin handläggare där hon redogjorde för att hon alltid redovisat sin ekonomi på detta vis, och gjort avdrag för faktiska kostnader. Eftersom skatteverket inte ändrade sitt beslut skickade myndigheten ärendet vidare till Förvaltningsrätten, något som görs per automatik vid avslag.

– Sedan stod det i tidningen att jag hade överklagat till förvaltningsrätten, det har jag absolut inte gjort. Jag mejlade bara och ifrågasatte varför jag inte fått information om att jag skulle göra annorlunda i förväg. Jag har också betalat min restskatt direkt och har aldrig haft någon avsikt att fiffla.

Skatteverket skriver i sitt omprövningsbeslut att avdragen inte kan medges eftersom de rör kostnader som ”du troligen haft även om du inte haft uppdraget”, och att det inte finns skäl att göra avdrag utöver de 201 006 kronor Granell fått i ersättning av vårdbolaget.

– Jag har bara gjort som jag blivit tillsagd, jag hade aldrig gjort de här avdragen annars. Men jag har fått instruktioner från skatteverket om att ta alla kostnader i hushållet och fördela på antal personer i hushållet.

Varför är de avdrag du velat göra för kostnader så mycket högre än ersättningen?

– Jag har följt de instruktioner jag fått för att inte tvingats skatta för omkostnadsdelen. När det gäller kostnader jag haft så kan jag inte gå in på förklaringar utan att det skulle kunna påverka mina barn vilket inte får ske. Men allt finns verifierat med kvitton.

Borde du inte ha kollat upp reglerna noggrannare?

– Det har jag gjort, flera gånger har jag hört av mig till Skatteverket och bett att få göra annorlunda. Det här är inget jag hittat på själv.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar