Alfrida tillbaka på Slussen

Nu är Alfrida Borg på plats. Kvinnan som startade Slussens pensionat finns nu i en jättemålning på magasinet i Slussens hamn, bara knappa hundra meter från pensionatet.

– Vi har en historia att vara stolt över säger Kia Nordqvist, en av projektledarna.

Den målning som invigdes i helgen är den fjärde så kallade muralmålningen som skapats på Orust. Den är skapad av den internationella konstnären Saadia Hussain som är från Stockholm och i år har fått Stockholms konstnärliga hederspris.

– Sådana här muralmålningar är demokratisk konst, säger hon. Det är inga inträden för att se dem och det är inga öppettider.

Sådana här gigantiska målningar är det hon mest syssla mer, berättar hon. Hon skapar dem i Sverige och hon skapar dem internationellt.

– Den här konsten är min grej, säger hon.

Kia Nordqvist är en av tre projektledare – de två andra är Ann Ostrowski och Helen Olsson – den sista är den som kan historien.

När den senaste målningen nu är klar, finns de fyra muralmålningar på Orust. En av dem är dock i form av en vepa.

– Huset i Assmunderöd, där målningen på Maria Bohlin satt, det brann ner så vi har nu återskapat henne på en vepa som vi satt på det hus där hon föddes i Kyrkebyn i Torp, berättar Kia.

I övrigt finns det mjölnerskan Olga som finns på Ågårds kvarn, det finns Louisa Olsson som var bondmora på gården Lilla Krossekärr och det finns nu alltså också Alfrida Borg som köpte den gamla sillfabriken, och gjorde om den till ett pensionat.

Under invigningen i helgen gjordes en guidad tur till de fyra olika konstverken.

– Det är så viktigt detta med lokal historia, säger Kia.

Hon talar om att det handlar om att flytta ut en konstform som i Sverige oftast finns i stan, ut på landet. Utomlands finns den inte sällan där.

– Detta är min tolkning av Alfrida Borg, säger Saadia. Det är så här jag vill hylla henne.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25