4B på Stora Högaskolan skrev en insändare och vips så var basketplanen asfalterad. Foto: Annika Sahlin Ottosson

Alla lyssnade när 4B höjde rösten

Efter 1,5 termins väntan fick eleverna i 4B på Stora Högaskolan nog. En insändare i Lokaltidningen blev ögonöppnare för politikerna och vips fick eleverna ordning på sin skolgård. 

Eleverna som har sina klassrum på Emils plan på Stora Högaskolan spelar helst basket på rasterna. Speciellt sedan de i höstas fick en ny fin stolpe med tre basketkorgar på.

– Vi spelar basket ungefär varannan rast. Det var jättekul när korgarna kom på plats, innan lekte vi mest i skogen, berättar eleven Ludvig Stave.

Problemet var bara att marken runt stolpen aldrig fixades till.

Läs mer: Elevernas insändare i Lokaltidningen

Eftersom det fanns en risk att eleverna kunde trampa snett och skada sig ställdes istället ett staket upp runt stolpen. Bollarna fastnade ständigt innanför och staketet var bara till besvär. Trots läraren Cecilia Olssons och rektorers ansträngningar att få hålet i marken åtgärdat hände inget. Inte ens när den nya paviljongen sattes på plats och det asfalterades i närheten. Frågan om elevernas trivsel på rasterna föll mellan stolarna och det skulle visa sig att när de själva höjde sina egna röster, då lyssnade omvärlden. På ett klassråd i mars bestämdes att de skulle ta saken i egna händer och försöka påverka sin situation.

– Jag föreslog att de skulle skriva en insändare och det tyckte klassen var en bra idé. Tre av killarna i klassen skrev och vi hjälptes sedan åt att ställa samman den och skicka in den till er, berättar Cecilia.

Insändaren väckte stor uppmärksamhet bland läsarna och så även hos stenungsundspolitiker. Linda Ekdahl (Oberoende) är ordförande för det politiska utskott som ansvarar för utbildningssektorn och hon fångade upp barnens önskan. I ett svar på insändarplats lovade hon att nu skulle hålet i marken bort.

Läs mer: Så svarade politikern

Och så blev det. I veckan asfalterades äntligen markbiten.

– För mig som SO-lärare är det så klart fantastiskt att få visa sina elever att det går att vara med och påverka. Och det är roligt att det hände så snabbt, säger Cecilia Olsson.

Eleverna i 4B som spelar basket när Lokaltidningen hälsar på, är så klart glada.

– Det var jättekul att de lyssnade på oss och asfalterade så snabbt, säger Annie Åberg Tornsjö.

– Förut kunde man inte köra match så bra, säger Julian Bell.

– Innan gick vi mest runt på rasterna, säger Agnes Rydén.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar