Alla ska bli ambassadörer

I maj är det EU-val, alltså val till Europaparlamentet. För de elever som läser på Stenungsunds Montessoriskola betyder det något alldeles extra. De ska nämligen blir juniorambassadörer för EU och genomföra skolval till EU.

Montessoriskolan i Stenungsund är på väg att blir Epa-skola vilket är en förkortning av Europaparlamentets ambassadörsskolor.

– De elever som anmäler sig att bli ambassadörer ska sköta valproceduren och de ska lära sig extra mycket om EU, säger Anna Rosenqvist, lärare som själv blivit EU-expert. Sedan ska de lära sina kamrater på skolan genom att hålla egna lektioner för dem i EU-kunskap. Sedan hoppas vi bli certifierade som ambassadörskola. Vi, både lärare och elever, tycker att det här känns jättekul.  

Extra, extra mycket ska Kasper Ekdahl lära sig om hur EU fungerar och vad unionen är och innebär.

– Jag ska vara skolvalsinspektör, säger han. Det betyder att jag ska vara chef och se till så att skolvalet genomförs som det ska.

Meningen med alltihop är att elever ska lära elever.

– Det är därför som vi säger att eleverna som är ambassadörer ska bli experter på EU och skaffa sig kunskaper som de sedan kan förmedla till sina kamrater på skolan, säger Anna Rosenqvist.

Eleverna, just nu 18 stycken, som redan nappat på idén är positiva till tanken.

– Klart att vi är, säger Ines Nävergårdh. Vi har verkligen stora förväntningar på det här.

Ingen av dem som valt att bli ambassadörer har varit i EU:s ”huvudstad” belgiska Bryssel.

– Men det är dit vi hoppas att det här jobbet ska ta oss, säger Ines.

Eftersom de ska bli ambassadörer för EU och EU-parlamentet specifikt måste väl det vara ett ett trovärdigt mål.

EU-valet är den 29 maj.

INGEMAR HAMMARSTRÖM