Allt fler äldre fortsätter jobba: Inger, 76, driver två företag

Inger Peterson från Rönnäng fyllde 76 år tidigare i januari. Hon jobbar heltid och driver två företag.

– Jag trivs och mår jättebra av att fortsätta jobba. Mycket handlar om gemenskapen och den sociala biten, säger hon.

Vi träffas i lunchrummet på Tjörnbageriet. Det är torsdag förmiddag, men de flesta medarbetarna har redan gått hem för dagen. Inger Peterson som jobbar med att städa på bageriet är dock kvar ännu en stund.

– Det är bageriet som är mitt stora städuppdrag, sedan har jag några hemstäd också, berättar hon.

Inger Peterson har städat på bageriet sedan hon startade eget företag i början av 2000-talet och har nyss skrivit på kontrakt för ytterligare ett år.

Morgnarna är tidiga, ofta stiger hon upp vid fyra, halv-fem, äter frukost och kör sedan den tre mil långa sträckan från Rönnäng till Stenungsund för att vara på jobbet innan halv sex.

Men det har aldrig varit något problem.

– Jag tycker att det är kul och gillar det sociala snacket, säger hon.

Läs mer: Nästan tre av tio fortsätter att jobba efter 70

Dörren till lunchrummet öppnas och en man i yngre medelåldern kommer in. Han heter Johan Karlsson och är delägare i Tjörnbagarn.

Han nickar mot Inger Peterson.

– Här har du en speciell kvinna, säger han och häller upp en kopp kaffe.

– Man kunde ibland önska att fler i den yngre generationen visade upp samma energi.

Johan Karlsson går ut igen och stänger dörren efter sig.

Inger Peterson berättar att hon har jobbat heltid under större delen av sitt vuxna liv, men haft lite olika yrken genom åren.

– Jag har jobbat som lokalvårdare, kört lastbil och jobbat på ett tvätteri. Sedan har jag haft fosterbarn också, berättar hon.

När hon fyllde 55 år sa hon upp sig från sitt arbete som lokalvårdare, men startade istället ett eget företag inom städ.

– En arbetssituation som jag inte var nöjd med gjorde att jag tog steget. Nu driver jag egen städfirma sedan 20 år tillbaka och jobbar heltid med det. Sedan tog jag över bowlinghallen i Kungälv tillsammans med två av mina söner för några år sedan, så jag jobbar väl egentligen mer än en heltid. Men bowlinghallen räknar jag inte riktigt, eftersom bowling även är en stor hobby.

Vad säger dina närmaste om att du fortfarande jobbar heltid?

– Det har slutat att fråga om det, de tycker inte att det är lönt. Kompisarna har också gett upp, säger Inger Peterson och skrattar.

Hon lever ett aktivt liv, dels med jobben, dels på fritiden.

– Jag brukar styrketräna och spela bowling. Nu har det inte blivit så mycket med styrketräningen det senaste året eftersom det är corona, men annars styrketränar jag regelbundet. Att vara aktiv håller mig pigg och jag har aldrig känt av några större krämpor i kroppen.

När det gäller bowling är Inger Peterson en utövare av rang. För några år sedan spelade hon veteran-VM i Finland när deltagare över 65 år gjorde upp. Varje höst brukar hon även åka till Malta och spela en stor seniortävling.

Dessutom är hon tränare för klubbens ungdomar.

– Jag har alltid rört på mig. I Hälsingland, där jag växte upp, hade vi hade ordentliga vintrar så jag åkte mycket skidor under vintrarna på den tiden, på somrarna orienterade jag.

Inger Peterson säger att hon aldrig funderat på att trappa ner och jobba mindre.

– Jag tar ett år i taget numera, men att sluta jobba skulle vara ett stort steg att ta och jag tror inte att jag skulle må så bra av det. Jag känner de som slutade att jobba vid 63 och tar bilen när de ska några hundra meter eftersom de inte längre orkar gå den sträckan. Jag tror inte att det är hälsosamt att plötsligt sluta arbeta bara för att man uppnått en viss ålder.

Inger Peterson betonar än en gång att hon jobbar för att hon vill, inte för att hon måste eller behöver det på något annat sätt.

Kan du rekommendera andra att fortsätta jobba efter 65?

– Ja, om man känner att man vill det och trivs med det. Jag tror att det kommer bli vanligare i framtiden. Vi 40–talister har nog så att vi klarar oss med den pension vi får med det gamla pensionssystemet, men för många som är yngre kan det nog bli svårare om man inte har sparat undan.

Mattias Modéen

0303–72 82 23

mattias.modeen@lokaltidningensto.se