Penselkrabborna breder ut sig längs kusten. Foto: Fredrik Seger

Allt fler invasiva krabbor

Blås- och penselkrabbor är invasiva arter som kan slå ut alla vanliga krabbor om de kommer in i svenska vatten. I sommar har fler sådana krabbor än någonsin hittats.

– Det är illavarslande, säger forskare Matz Berggren.

I början av juni hittade en skolelev i Stenungsund en konstig krabba vid Nösnäsbadet. Det visade sig så småningom vara en penselkrabba – en så kallad invasiv art, som har större aptit än de vanliga strandkrabborna och kan konkurrera ut dem om de får fäste i våra vatten.

Hur dessa krabbor har kommit hit vet man inte, men det kan vara via lastfartygs barlastvatten.

23 krabbor har hittats

Dessvärre var detta bara ett av flera fynd av invasiva krabbor i området. Under sommaren har ytterligare 22 invasiva krabbor hittats på västkusten. Sammanlagt fem har hittats längs STO-områdets kust.

– Vi fick in en penselkrabba från Stocken på Orust. Det var en hona med yttre rom. Det innebär att hon har lagt befruktade ägg under stjärten, säger Matz Berggren på Kristinebergs marina forskningsstation.

Han hoppas att de här krabbornas ägg inte klarar att utvecklas vidare till larver och sedan krabbor i våra vatten.

De vuxna klarar allt

– Vi är osäkra på hur klimatet är på vår kust för att larver kan utvecklas här. Är inte salthalt och temperatur optimala är det få som överlever och blir krabbor. Det vuxna djuret klarar i princip allt, men det gör inte larven.

Om larverna klarar att utvecklas i våra vatten kan det gå snabbt. Fyra honor med yttre rom har hittats längs kusten under sommaren.

Finns säkert fler

– Det finns förmodligen fler krabbor än vi vet om. Om larverna klarar sig kan vi få se betydligt fler pensel- och blåskrabbor nästa år, säger Matz Berggren.

De båda arterna är snarlika, men föredrar lite olika miljöer. Penselkrabban vill ha skyddade miljöer och blåskrabban trivs bättre i öppnare kust.

De 23 fynden av invasiva krabbor under sommaren är fler än vad sammanlagt har hittat under åren 2012 till 2016.

Ökat kraftigt

– Antalet har gått upp väldigt kraftigt. Det kan vara att vi är fler som är intresserade. men vi kan konstatera att vi har en spridning från Ringhals i söder upp till Koster i norr. Så spridningen börjar bli otrevligt stor.

– Alla som hittar något ska höra av sig till oss, så att vi får veta hur stor spridningen är. Vi är tacksamma för alla som hör av sig.

Kristian Johansson

Pensel- och blåskrabbor

Penselkrabban och blåskrabban är väldigt lika. Båda har fyrkantig ryggtavla. Penselkrabban har tre taggar på var sida bakom ögonen, och är otydligt tvärrandiga på benen. Blåskrabban har däremot tydliga tvärrandiga ben. Får man syn på någon av dessa krabbor ska man i första hand höra av sig till Matz Berggren vid Kristinebergs marina forskningsstation. Kan man inte göra det så ska man krossa krabban, så att den inte släpps tillbaka i vattnet levande.

Relaterade artiklar
Fler artiklar