• Antalet tillstånd till kameraövervakning i Stenungsund har ökat stadigt med åren. FOTO: Kristian Johansson

  Allt fler kameror ser dig

  Men kvaliteten på filmen avgör om polisen kan ha användning för den.

  Idag finns det fler övervakningskameror än någonsin i Stenungsund. 68 företag har tillstånd till av länsstyrelsen att filma dig på allmänna platser.

  Varje år tillkommer ett antal nya tillstånd för kameraövervakning. Samtidigt är det få som försvinner. Det innebär att det finns fler kameror än någonsin som filmar din. I Stenungsunds kommun finns det 68 tillstånd att till kameraövervakning på offentliga platser, men bara ett tillstånd på Orust och inget alls på Tjörn.

  Det är länsstyrelsen som ger tillstånd den som vill sätta upp kameror.

  – Det vi tittar på när vi ska ta beslut är om behovet av övervakning är större än integritetsintresset, säger Camilla Wagnervik, jurist på länsstyrelsen.

  En komplex bedömning

  Ett vanligt argument för kameraövervakning är att bara de som har något att dölja behöver bekymra sig. Men för länsstyrelsen är det mer komplext än så.

  – Det beror på den enskilda platsen. På ett sjukhus är till exempel integritetsintresset större än på en industri. Är platsen brottsutsatt? I så fall väger behovet att övervaka tungt. Det finns också olika bestämmelser kring hur länge man får spara inspelat material. Man får lagra bilderna högst i två månader enligt lagen. Ju längre man sparar dem, desto större integritetsintrång, säger Camilla Wagnervik.

  Det finns 68 tillstånd till kameraövervakning i Stenungsund, men det behöver inte betyda att det är den verkliga siffran på hur många som använder övervakningskameror. Företag med tillstånd kan ha slutat med kameraövervakning utan att tala om det för länsstyrelsen. Samtidigt kan det finnas ett mörkertal med företag och organisationer som har satt upp kamera utan att tala om det.

  Vanligt i butiker

  Industrier, bensinstationer, skolor, kyrkor och vårdcentraler är exempel på platser där man måste få tillstånd. Butiker anses så generellt brottsutsatta så att innehavarna bara behöver anmäla att de har övervakning. De behöver inte vänta på tillstånd.

  Är det många som får nej när de söker tillstånd?

  – Majoriteten av de som söker får ja, men de kan få ja med villkor, till exempel på vissa tider eller ett visst område. Det kan vara att man får filma högst två meter ut från fasaden.

  Om polisen har någon användning av inspelningarna beror på kvaliteten.

  – I vissa fall är det till vår fördel. Är det bra kvalitet på filmen kan vi använda den, men för det mesta är det inte så bra kvalitet, säger Håkan Johansson, på polisen i Stenungsund.

  När kommer filmerna till användning?

  – Till exempel vid grövre brott så kollar vi alltid bensinstationernas filmer ifall bilen har varit inne och tankat. Har de gjort maskerade rån så har de inte mask när de står och tankar. Så i vissa fall är det väldigt bra.

  Kristian Johansson

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar