Allt fler swishar kollekt

Större och större del av kyrkornas kollektpengar kommer in via betaltjänsten swish.

– Känslan är att det ökar hela tiden, säger Andreas Hanberger, kommunikatör på kyrkan i Stenungsund.

För de som inte har någon skrynklig sedel i fickan går det numera bra att swisha in kollekten till alla kyrkor på Tjörn, Orust och Stenungsund.

– Det är väldigt populärt, måste jag säga, säger Lorina Björkman, ekonomiansvarig i kyrkan på Tjörn.

Där har man haft möjlighet att swisha sedan våren 2016.

– Det var stor efterfrågan från församlingarna innan vi införde det. Vi har till och med satt upp QR-koder för att underlätta för våra besökare. Det innebär att man skannar in en bild så kommer man direkt till betalningen utan att behöva skriva in en massa siffror. Vi försöker göra allt för att underlätta. Det är viktigt att hänga med i det nya, säger Lorina Björkman.

Eftersom man bara har haft swish i ett och ett halvt år på Tjörn har man ännu inte kunnat dra några slutsatser om i vilken mån swishandet har ökat.

– Jag vet att det swishas extra mycket på friluftsgudstjänster. Det kanske är för att man inte är i kyrkan och förväntar sig att det ska skickas runt en kollekthåv, säger Lorina Björkman.

Vilken församling använder swish mest?

– Det är lite svårt att jämföra, för de har ju olika antal kyrkor. Men Stenkyrka och Rönnäng är bra på att swisha.

I Stenungsunds kyrkor kommer cirka en femtedel av kollekten in via swish.

– I snitt har det legat på 20-25 procent av kollekten på gudstjänster de senaste veckorna, även om det varierar. Det känns som att det ökar hela tiden, säger Andreas Hanberger, kommunikatör på kyrkan i Stenungsund.

Han tror att kyrkan i Stenungsund har haft swish i tre fyra år.

– Längre tillbaka innan swish fanns så hade vissa större kyrkor automat där man kunde betala med kort, men det har inte vi haft. Det var i större kyrkor som Domkyrkan i Göteborg. Men vi var ganska tidiga med att ha swish här i Stenungsund, säger han.

Kyrkan på Orust var tidigt ute med swish.

– Vi startade detta i slutet av 2014 i två av våra församlingar. Sedan kom de andra med också under 2015, säger Annika Tendahl, ekonom på Svenska kyrkan Orust.

Hon har sett en kraftig ökning av swishandet under 2017.

– 2016 var det runt 14 swishbetalningar per månad. I år har det varit betydligt fler, ungefär 40 per månad. Känslan är också att man betalar högre belopp när man swishar. De beloppen brukar ligga på mellan 50 och 100 kronor. I den andra kollekten är det vanligare med tjugor.

På Orust finns det sju församlingar.

Vilken är mest modern i det här hänseendet?

– Jag skulle nog säga Långelanda. Det var också den första församlingen som fick swish, tillsammans med Morlanda.

Annika Tendahl kan inte plocka ut någon särskild typ av gudstjänt som genererar mer swish än någon annan, men reagerade på ett tillfälle på en konfirmation i Myckleby där kollekten uppgick till 5300 kronor varav 2300 kom från swish.

Har ni fått någon respons på att ni har swish?

– Den vanligaste reaktionen är ”Va? har ni swish?” Annars är det inte så mycket.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar