Ola Friholt

Alternativt fredspris till forskare

Ett alternativt pris, folkets fredspris, delas ut av Fredsrörelsen på Orust. En vecka innan det officiella Fredspriset kommer forskaren Johan Galtung ta emot sitt pris.

Erni och Ola Friholt har under många år varit aktiva i föreningen Fredsrörelsen på Orust. Nu har de bråda dagar för att hinna bli klara med allt inför helgens utdelning av det alternativa Nobelpriset. Paret, och andra i föreningen, ska organisera allt inför dagen och även laga mat till Nobelbanketten.

Varför har ni ett alternativt Nobelpris.

– Det började som en protest mot Norska Nobelkommittén som delar ut Nobel fredspris till generaler och krigshetsare. Vi ville visa att det fanns andra kandidater. Därför skapade vi Folkets fredspris i enlighet med Nobels testamente. Han ville verka för reducering av stående arméer och för folkets förbrödring, det tycker vi inte Nobelstiftelsen gör i dag. Vi väljer de som arbetar för freden därför gav vi Mahatma Gandhi vårt pris postumt ett år. De som är värdiga vinnare blir berövade priset.

Vem får priset i år?

– Vår fredspristagare är professor Johan Galtung. Han är en norsk professor och en av världens mest kända freds- och konfliktforskare. Han har varit medlare i mer än 40 konflikter, bland annat i Afghanistan. Han är dessutom författare och har skrivit ett hundratal böcker.

Hur många gånger har delat ut priset?

– Det är femte året i rad. Vår allra första pristagare Jan Öberg kommer att medverka under Nobelfirandet som vi har i Stocken på Orust. Vi planerar att ha en heldag med föreläsningar, lunch, vi går fackelpromenad till violinisten Helga Hussels i Tönsäng och på kvällen är det Nobelbankett med prisutdelning.

Vad ger ni i pris?

– Det är en symbolisk gåva. Pristagarna får en vacker och slipad sten som vi låtit gravera. Det delas ut ett diplom men det är framförallt äran som är det stora priset.

Vill inte Nobelstiftelsen komma till er utdelning?

– Vi har en ständig dialog med dem. Vi bjuder in dem varje år men de tackar vänligt nej till vår inbjudan.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar