Amatörer inviger festival

För tredje gången i rad streamas Göteborgs filmfestivals invigning på Fregatten bio. I år hoppas man på fullsatt när svenska dramakomedin Amatörer premiärvisas.

– Vi fick erbjudande för två år sedan att streama festvialens invigning. Det var en satsning från Västra Götalandsregionen, som ville göra det i alla sina kommuner, säger Britta Netterfors, kulrurchef i Stenungsund.

Första året visade man filmen Jarden – en tung arbetsskildring, och förra året var det Tom av Finland, om den finska gayikonen Touko Valio Laaksonen.

– Det var 110 som kom första året, och lite färre förra året, men nu tror och hoppas vi på fullsatt, säger Britta Netterfors.

Den här gången visar man nämligen dramakomedin Amatörer av Gabriela Pichler, som för några år sedan debuterade med filmen Äta, sova, dö.

– Den handlar om en påhittad svensk kommun som heter Lafors som försöker locka dit ett tyskt lågprisvaruhus, säger Göran Sändare, som är ordförande i Stenungsunds filmstudio.

För att lyckas med detta tar kommunen hjälp av några ungdomar att ta fram en film om kommunen som ska locka tyskarna.

– Det blir kanske inte riktigt som de har tänkt… Men vi är väldigt glada att det blev en svensk film av en känd regissör och att det är en dramakomedi, säger Britta Netterfors.

Det är kommunen, Stenungsunds filmstudio som tillsammans med Fregatten bio står för arrangemanget, som inleds 16.30 med mingel.

Vid tidigare filmfestivalmingel har arrangörerna spexat till det lite. Första året var man utklädda till arbetare och direktörer, andra året serverades det piroger och lingondricka.

– Vi kommer att fortsätta i samma stil och hitta på något den här gången också, men vad det blir vill vi inte avslöja än, säger Britta Netterfors.

Även Sagabiografen på Tjörn kommer att streama invigningen och visa invigningsfilmen, med mingel från klockan 16.30.

Kristian Johansson

Relaterade artiklar
Fler artiklar