Anders Lundin visar annan sida

Rikskändis efter programledarskap i Robinson, Allsång på Skansen, Mitt i naturen och Allt för Sverige. Men Anders Lundin kan så mycket mer. Nu gästar han Stenungsund med visföreställningen Expedition: Livet.

Anders Lundin, nyss fyllda 60, är klar med inspelningarna av höstens avsnitt av Allt för Sverige och Mitt i naturen.

Då passar han på att greppa gitarren och tillsammans med kontrabasisten Jonas Olofsson ge sig ut på en visturné kallas Expedition: Livet – från apa till självförverkligare.

Debutalbum 2009

För den breda allmänheten är Anders Lundin välkänd som programledare på SVT.

Att han är musiker är mindre bekant för de flesta. Men faktum är att han släppte sitt debutalbum med egna låtar redan för tiotalet år sedan, 2009.

Sammanlagt blir det nu 18 föreställningar runt om i landet.

I morgon fredag gästar Lundin och Olofsson kulturhuset Fregatten i Stenungsund.

Hur fick du idén till visföreställningen?

– Jag har skrivit musik nästan alltid. Jag började med barnmusik och för något år sedan fick jag idén till en föreställning med visor. På den vägen är det, säger Anders Lundin.

Visor om emigranter

I Expedition: Livet blir publiken huvudperson när Lundin vänder, vrider och snurrar på frågorna; vart kommer vi ifrån? Vart skall vi? Hur hamnade vi här?

– Föreställningen handlar om det äventyr det är att leva och vandra på vår planet. Vi börjar vid tiden för människans första steg på savannen och svävar vidare genom årtusendena fram till dagens högteknologiska IT-samhälle, berättar Anders Lundin.

Det blir visor och berättelser, skrivna av Anders själv, om äventyrare, emigranter, neandertalare och om en snickrande pappa.

Föreställningen berättar bland annat om om japanen som vandrade runt jorden, om sjömansänkan som gick över Bottenvikens is och publiken får också tips om vilken hemelektronikapparat det är skönast att slå sönder.

– Det är sådant som jag snappat upp och är fascinerad av och vill undersöka mer, allmänmänskliga frågor. Många av funderingarna har jag fått under de år då jag jobbat med Allt för Sverige, säger Anders Lundin.

Gott gensvar

Publikens gensvar på på Expedition: Livet har hittills varit mycket gott.

– Jag har en åldersmässigt bred publik och existentiella frågor och funderingar finns i alla åldrar.

Några nya stora TV-projekt är inte inplanerade för Lundins del.

– Jag vill helst fortsätta med det jag håller på med nu, alltså Mitt i naturen och Allt för Sverige, säger han.

DAG FRANSSON