Anna stannar på Pilane

Pilane skulpturpark på Tjörn har köpt loss den stora statyn Anna, som nu blir permanent på Pilane. – Det känns som att vi gör något viktigt inte bara för Pilane utan för hela regionen, säger konstnärlige ledaren Peter Lennby.

Förhandlingarna har pågått i ett halvår, men nu är de klara. Pilane köper loss skulpturen Anna, som blir permanent på berget i Pilane med utiskt ut över havet.

– Hon kom hit 2016 och skulle bara stanna en sommar var det tänkt. Sedan skulle hon vidare till Oslo, men av olika skäl blev det inte så. Vi har haft henne på lån under tre somrar och under den tiden har hon vuxit fast, både hos besökarna och hos mig, säger Peter Lennby.

Priset för konstverket är hemligt, men det rör sig om ett åttasiffrigt belopp.

– Köpet är förknippat med stora ekonomiska konsekvenser. Det är ingen investering som man kan räkna hem på normalt sätt. Vi gör det här av andra skäl. Det är klart att det gynnar Pilane att ha henne kvar, men även hela regionen.

Finansierar Pilane hela köpet själv?

– Vi är helt ensamma i detta läget, men vi kommer att ha diskussioner med de som tycker att det här kan vara ett varumärke för hela regionen. Vi vill inte att Anna ska dränera våra möjligheter att göra våra sommarutställningar.

Peter Lennby hoppas att Anna ska bli för västkusten vad Eiffeltornet är för Paris, eller vad Frihetsgudinnan är för New York.

– Den här typen av skulpturer kan bli ett landmärke för hela området. Den kan ses ända från Marstrand till Käringön.

Pilane skulpturpark byter ut alla skulpturer varje säsong, med undantag för just Anna.

– Gravarna är 2000 år gamla, de är permanenta och samspelar med nutida konst. Men på Pilane har man hittat fynd från 4000 år tillbaka av trattbägarkeramik, som visar att de som bodde här har haft handelsutbyte söderut. Redan på den tiden tyckte man om fina saker här, så Anna passar bra in i det sammanhanget.

Anna kommer alltså att finnas på plats när 2019 års utställning på Pilane startar 18 maj, en utställning som i stort redan är spikad.

– Den kommer att innehålla några väldigt speciella verk. Vi har till exempel japanska Yayoi Kusama som ställer ut två väldigt stora pumpor, väldigt vackra, som håller på att tillverkas nu. Sedan har vi Helaine Blumenfeld som gör en marmorskulptur i form av en stor vacker blomma. Jag ser framför mig att det blir en väldigt vacker utställning i år.

Kristian Johansson