skolstriden i Långekärr har pågått sedan förra året när det avslöjades att den skulle läggas ned. FOTO: Arkiv

Ännu ett varv med skolan

TJÖRN Återremiss är ett inte alldeles ovanligt ord i fullmäktige på Tjörn. I onsdags kom det att handla om folkomröstningen i Långekärr. Skolans nedläggning orsakade ännu en lång debatt.

Tre av kvällens punkter handlade om skolan i Långekärr och dess öde. Från oppositionen anses det bland annat att majoriteten kör nedläggningen parallellt med att domstolen gjort klart att ingen sådan får ske innan den har sagt sitt.

– Har det samlats in 2 200 namn så är det självklart att omröstningen skall genomföras, menade Nils Lackfors (S) och hela hans parti. Oppositionen pekade bland annat också på att omröstningen om en skattehöjning för att kunna bygga en simhall, arrangerades trots att det inte var fler än 1300 personer som skrivit på för den.

Kommunalrådet Martin Johansen menade att det är positivt för barnen när de får komma till en större skola.

– Det finns ingen anledning tro att de skulle må illa av en sådan förändring, menade han. Det är viktigt med en större social miljö. Det har funnits anmälan mot den sociala miljön i Långekärr – det blir en ökad kvalité när koncentrationen ökar, menade han.

Gert Kjellberg (TP) jämförde även han med simhallen. Han talade om en omröstning som en utökad demokrati.

– Idag är det så att först beslutas det att skolan skall läggas ner, och först därefter besvaras de frågor som ställs.

Kommunalrådet menade, å sin sida, att föräldrarna kring skolan i Långekärr kunde haft sin önskade friskola redan till hösten om inte Gert Kjellberg hade överklagat. Gert Kjellberg svarade att om majoriteten varit intresserade av en friskola, så hade den inte lagt ner skolan.

Kvällens sista ärende i fallet Långekärr, handlade om ja eller nej till folkomröstning helt enkelt. Svaret blev – återremiss. Så nästa möte är det dags igen.

Bengtåke Carlson

0303 72 82 25

Relaterade artiklar
Fler artiklar