Årets äppelskörd är rekordstor. På bilderna äpplen av sorten Cox orange och pomologen Agneta Lundberg. Foton: Wikimedia commons och privat

”Äpplena är större och vackrare”

Årets äppelskörd sägs bli en av de bästa på länge. Lokaltidningen ringde upp äppelexperten Agneta Lundberg, pomolog hos Svenska pomologiska sällskapet, för att kolla om det stämmer?

– Ja, det är ett fantastiskt fruktår! Det vi ser är att det är mycket mer av de flesta frukter i år. Och det som kommer är mer utvecklat, större och vackrare.

Vad är det som gör att det är så gynnsamt i år?

– Har att göra med att väderleken varit tjänlig. Det är många faktorer som spelar in men den första förutsättningen är att vi hade en vår som var varm och gjorde att inget frös i blomningen. Och så hade vi goda pollinatörer. Plus att det varit en ganska varm väderlek och det är alltid bra för att utveckla frukten. Frukten kommer lite tidigare i år än vanligt.

Gäller det för alla äppelsorter eller går det bättre för vissa?

– Överlag kommer alla till sin rätt i år när det är ett gott fruktår. Det har också varit ett väldigt stort intresse för äpplen från allmänheten i år. Plötsligt är äpplen och frukt i fokus på ett sätt som det inte varit förut. 

Varför är folk så intresserade nu?

– Det har säkert flera förklaringar men det finns en medvetenhet i dag om att vi ska ta vara på det vi har närodlat. Och vi är inne i en period av att fler yngre är intresserade av att odla och ta vara på det som trädgården ger. Det är fantastiskt kul. Vi har länge försökt skapa medvetenhet om att efterfråga svensk frukt. Jag blir ledsen när jag gå in i butiker och ser äpplen från till exempel Nya Zeeland, de är behandlade på ett helt annat sätt. Att kunna äta svenska äpplen är en upplevelse i sig.

Vilken är din personliga favoritäppelsort?

– Jag har flera favoriter! Först handlar det om en tidig sort, som Persikorött sommaräpple. Sedan kommer James Grieve, en riktig goding! Lite senare kommer Gul Richard och Filippa. Sedan följer Eldrött duväpple och förstås Ingrid Marie och Cox orange. Jag tycker att man måste smaka sig fram och känna efter vilken man tycker om.

En sort du plockar nu, vad gör du med den?

– Nu skulle jag nog äta James Grieve och Oranie av de som är goda nu. Pajer är ju fina, det kan man med fördel ha de sorterna som inte är riktigt mogna till. Annars gör jag must eller torkade äppelringar. Jag har gjort en linsgryta och hade äpple i stället för torkade aprikoser i den. Vi har en ganska god efterrättskultur i Sverige men från Svenska pomologiska sällskapet propagerar vi för att ha äpplen mer i annan matlagning.  

Sara Rönnberg

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar