Många var ledsna och oroliga när Svenshögens asylboende stängde tidigare i år. Nu öppnar de igen och de första flyttar in på torsdag. Arkivfoto.

Asylboende öppnas igen – kort efter stängningen

Svenshögens asylboende öppnas igen. På torsdag flyttar 31 personer in, bara några månader efter att de förra boende fick flytta ut i våras.

I våras stängde Svenshögens asylboende. I början av april fick de flesta boende flytta till Östersund och många var besvikna. Lokaltidningen pratade med bland andra Katja från Ukraina som hade arbetat som läkare i hemlandet. Hon bodde på boendet och hade kommit halvvägs på en vårdutbildning när hon var tvungen att flytta.

– Jag har ju byggt upp ett kontaktnät här nu. Jag har ingen aning om hur det blir i Östersund. Det känns som att börja om från noll. Som om man tappar allt man har ännu en gång, sa hon då.

Öppnas igen

Nu öppnas Svenshögen igen och på torsdag flyttar 31 personer in. Det är Migrationsverket som tar beslut om att öppna och avveckla boenden och beroende på hur avtalen ser ut så kan de öppnas och stängas igen med korta mellanrum. Björn Wikman, integrationssamordnare på Stenungsunds kommun, har fått informationen att Migrationsverket upphandlar nya platser i Svenshögen eftersom de avvecklar boenden någon annanstans.

– Det är ju synd när man bott där ett år och börjar få kontakter i samhället. Det stör ju integrationsprocessen, säger han.

Migrationsverket svarar:”Vi måste följa lagen”

Det var Jokarjo som hade asylboendet innan och det är samma upplägg denna gång.

– Det är samma lokaler och vi är nästan samma arbetslag som innan, säger Andreas Nikunen, platschef på Svenshögens asylboende.

Enligt det nya avtalet med Migrationsverket ska boendet ha 129 platser i sex månader framåt. Verksamheter som var på plats tidigare i år är redo att sätta igång igen.

– Många frivilligorganisationer och studieförbund drar igång med aktiviteter och språkkurser igen. Det kommer flyta på som innan. Det känns fint att driva ett asylboende i en kommun där integrationsarbetet flyter på och kommuninvånarna verkligen bryr sig, säger Andreas Nikunen.

Ser fram emot nya vänner

Om det kommer flytta in samma människor som flyttade ut för några månader sen vet han inte, men han ser fram emot det oavsett.

– Vi fick många goda vänner och byggde upp relationer. Om någon skulle komma tillbaka skulle det vara häftigt och vi ser samtidigt fram emot att träffa alla nya.

Andreas Nikunen är tacksam för de som samarbetar med och har verksamheter för boendet och uppmuntrar andra som vill göra liknande att ta kontakt med honom.

Michaela Karlén

0303-72 82 28

vikarie@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar