Foto: Arkivfoto/Mikael Berglund

Åtalas för att ha ”provkört” buss

En man som jobbade åt ett bussbolag ”provkörde” en buss utan lov eller busskörkort. Färden slutade i diket och nu åtalas mannen för händelsen.

Det var i december förra året mitt i ett snöoväder som händelsen inträffade. Mannen, som jobbade på företaget, säger i förhör att han blev ombedd att salta på bussgården, och att han i samband med det bestämde sig för att han ville ”provköra” en buss. Han poängterar att han inte hade för avsikt att ta bussen, utan bara hade tänkt provköra den och för att sedan ställa tillbaka den.

Mannen saknade busskörkort men eftersom han jobbade på företaget hade han tillgång till bussarna och gav sig ut på vägarna.

I snöovädret stod både lastbilar och bilar still vid Ödsmålsbron på E6:an. Han berättar att det var halt på platsen och att det inte gick att bromsa. För att inte riskera att köra på något fordon så valde han att köra ner i diket. Efter olyckan ringde han företaget för att berätta vad som hänt.

Mannen åtalas nu misstänkt för att ha tagit en buss utan lov vilket rubriceras som tillgrepp av fortskaffningsmedel och för olovlig körning eftersom han inte har behörighet att köra buss. Företaget yrkar också på att få ersättning på knappt 28 000 kronor för skador på bussen.

Mannen har i förhör erkänt brotten.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar