Ateljé brann ned till grunden

En lada som är ombyggd till ateljé började brinna på tisdagen. Ladan var helt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen och gick inte att rädda.


Larmet om branden i Assmunderöd kom in strax före två på tisdagseftermiddagen.

– Det är en lite lada som är ombyggd till ateljé och den var totalt övertänd när vi kom till platsen, säger Mats Gustavsson, insatsledare på Räddningstjänsten på Orust.

Därför fattade räddningstjänsten också ganska omgående beslut om att inte försöka rädda ateljén utan att låta ladan brinna ned.

– Vi koncentrerar oss på att se till att det inte tar sig i skogen runt omkring eftersom det inte finns några värden kvar i byggnaden att rädda, säger Gustavsson.

Lokaltidningen STO:s reporter på plats beskrev scenariot:

– Svart tjock och illaluktande stickande rök vällde från branden i byggnaden. Smällar, som mest kan likas vid påsksmällare, hördes vid flertalet tillfällen.

I larmet beskrevs också en risk för brandfarliga ämnen i byggnaden.

– I första läget så fick vi höra att det fanns mycket färgburkar som är brandfarliga, men efter att ha pratat med ägaren så verkar det inte som att det är någon större mängd.

Strax efter tre bedömde räddningstjänsten att de har branden under kontroll. Ingen person skadades i branden och branden spred sig heller inte till varken andra byggnader eller naturen.


Polisen misstänker inte heller något brott i samband med branden.

– En tänkbar anledning är att branden kan ha startat i den bil som stod på laddning precis vid huset, säger Håkan Johansson, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

Den aktuella ladan blev i somras en publikmagnet då den pryddes med porträttet av en änka från Torp. Målningen lockade även efter sommaren många besökare som tog sig till Assmunderöd för att se porträtten av brännvinsfrua Maria Bohlin. Målningen är gjort av muralmålaren Elina Metso.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se

Erika Olofsson

erika.olofsson@lokaltidningensto.se