Orust är en av två kommuner i länet som inte har biograf. Nu vill Ellösparken ändra på detta, de tänker starta upp en digital biograf i den gamla biosalongen.

Åter biodags i Ellös?

Nu kan det kanske bli möjligt att se på bio i Ellös. Ellösparken vill digitalisera biografen och söker nu pengar.

För inte så länge sedan fanns det små biografer i flera av Orusts bygdegårdar. I dag visas bio vid något enstaka tillfälle. Den som vill gå på bio en lördagskväll får söka sig utanför kommunens gränser. Orust är en av två kommuner i Västra Götaland som inte har en biograf. Nu kan det bli ändring på det.

Ellösparken sökte redan 2011 pengar för att digitalisera sin biograf. Nu är frågan åter aktuell. Sedan en tid tillbaka arbetar föreningen med att försöka återuppta biografverksamheten och har registrerat sig som biografägare hos Filmägarnas kontrollbyrå. Lite stöd vill föreningen få från kommunen, de ansöker nu om kommunal medfinansiering för att kunna starta om och digitalisera biografen.

Ellösparken har redan en digital filmprojektor men behöver ny ljudanläggning och mörkläggningsutrustning, de vill även förbättra akustiken. Genom att skaffa utrustningen såskapas även förutsättningar för att visa konserter från hela världen, visa skolbio,genomföra konferenser eller hålla musikframträdanden.

Föreningen söker bidrag hos Västra Götalandsregionens och Svenska Filminstitutet.Västra Götalandsregionens bidrag på 150 000 är villkorat av att kommunen ocksåställer upp med pengar. Föreningen söker därför om ett kommunalt bidrag på 150 000 kronor. Den totala budgeten är på drygt 600 000 kronor.

Kommunstyrelsen har möte i veckan och ska då besluta om det ska göras en medfinansiering till Ellösparkens digitalisering eller inte.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.e

Relaterade artiklar
Fler artiklar