• Bleketskolan har också problem med klorfenoler, visar nya prover. Till hösten ska elever flyttas. Arkivfoto

  Även Bleketskolan behöver utrymmas

  Stora delar av Bleketskolan har problem med klorfenoler som kan ge dålig inomhusluft, visar nya prover. Men först till höstterminen nästa år ska elever och personal flyttas.

  Klorfenoler finns i en typ av träskyddsmedel som förr användes flitigt, men nu är förbjudet inom hela EU. Ämnet kan vid kontakt med fukt ge en väldigt skarp, unken lukt som ger dålig inomhusluft. Rönnängs skola genomgår just nu ett omfattande renoveringsarbete för att komma till rätta med det hela, medan eleverna är flyttade till Klädesholmens respektive Långekärrs skola.

  Att Bleketskolan var angripen upptäcktes vid en första provtagning tidigare i höst. Nu har ytterligare prover visat att problemet finns i stora delar av skolan. Det rör sig om byggnad C och D, även byggnad E är påverkad av problemet eftersom den ligger mellan de två drabbade byggnaderna och problemet är luftburet. Totalt berör det omkring 200 elever, uppskattar förvaltningschef Staffan Lindroos.

  – I de äldre tegelbyggnaderna, byggnad A och D, är det däremot inga problem. Inte heller gymnastik- eller matsalen är drabbad. Det som görs nu är att kommunchefen lagt en beställning på moduler och vi planerar för att omlokalisera verksamheten i byggnad C, D och E, säger Lindroos.

  När kommer detta att ske?

  – Som planeringen ligger just nu så ska vi vara ute ur de här lokalerna höstterminen 2018. Det här är en betydligt större apparat jämfört med omlokaliseringen av Rönnängs skola. Samtidigt pågår ju en utredning där hela skolstrukturen på södra delen av Tjörn ses över, som ska redovisas innan jul. Innan den är klar är det svårt att säga något exakt om eventuella renoveringar eller andra lösningar. Det som görs nu under våren är att Tjörns bostads ab tittar på vad som kan göras för att minimera problemen under den tid man är kvar i lokalerna.

  Lotta Hohner

  lotta.hohner@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar