Äventyr till havs med T/S Westkust

Dit vinden tar dem. Vart klass 8A från Henåns skola skulle segla med T/S Westkust på måndagsmorgonen var oklart, kanske Skagern, kanske Grebbestad.

Målet är ingenting. Vägen är allt. Ett ordspråk formulerat av musikern Robert Broberg. Det kan sammanfatta den resa Orusts alla elever i år åtta får göra med T/S Westkust. Vart skutan seglar spelar mindre roll, det är tiden till havs som är rolig.

Varje år seglar Orusts elever i årskurs 8 med segelskutan T/S Westkust. Klasserna är ute med skutan i 2,5 dygn med två övernattningar. Från starten 1987och fram till 2005 fick alla åttondeklasser i kommunen delta i en lägerskola ombord på Westkust. Där fick eleverna eleverna pröva på skutseglingens hemligheter. Tusentals ungdomar har stiftat bekantskap en kortare eller längre tid. Verksamheten omkring fartyget har inneburit oförglömliga upplevelser och möten med andra människor. Sedan ett par år är seglingarna med Westkust tillbaka, alla åttondeklassare vid Ängås och Henåns skola erbjuds följa med.

– Vi tyckte det var en så viktig del för ungdomarna, så vi valde att avsätta medel i budget för Westkust, säger Kristina Svensson (MP) lärandeutskottets ordförande som 2013 kunde vinka av elever efter ett par års reseuppehåll.

Kapten för skutan, Anders Johnsson, har seglat med många ungdomar under åren. Vart just måndagens resa skulle bära hän, det visste han inte.

– På dagarna seglar vi dit vädret tillåter oss. Vi tar inga risker utan vår målsättning är att skapa en fantastisk upplevelse för alla med god säkerhet.

Det är ingen semestertripp ungdomarna får. Väl ombord lär Westkusts besättning deltagarna grunderna i skutsegling och alla hjälps åt med de olika sysslorna ombord. På kvällarna förtöjer skeppet i en hamn och ägnar resten av dagen åt lek och skoj. En roligare och mer lärorik resa för högstadieklassen är nog svår att hitta. Även Tjörns kommun har ett skolskepp, Athene, med samma upplägg på lägerverksamhet som Orust har.

Lova, Moa, Rebecka och Agnes var nervösa och spända inför resan.

– Det kommer bli så roligt, trodde de alla fyra innan Westkust lämnade hamnen i Edshultshall.

Erika Olofsson

0303-728229

erika.olofsson@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar