Båt kapsejsade – två räddades från kobbe

När en båt kapsejsade utanför Orust fick de två personerna rädda sig själva upp på en liten ö. Därifrån kunde de räddas efter att en orolig anhörig larmat.

Det var strax före 18 på torsdagen som sjö- och flygräddningcentralen fick in ett larm om att en båt försvunnit utanför Orust.

– Det är en anhörig som ringer SOS Alarm och säger att hon saknar sin son som är ute med en båt, säger Anders Lennholm på sjö- och flygräddningscentralen.

En räddningsinsats sattes igång och med hjälp av en helikopter upptäcktes de två personerna som var ombord ungefär 40 minuter efter larmet kommit in.

– Helikoptern ser personerna som är på en ö och ropar in närmaste båt som kan ta ombord personerna. De mådde bra även om de var lite kalla.

Vad var anledningen till att båten kapsejsade?

– De tappade styrningen på sin båt och drev med vindarna och strömmen upp mot några skär. Då fick de lämna båten och rädda sig själva till en liten ö.

Det är lite oklart hur länge personerna, en man och en kvinna, varit på ön innan de räddades. Men de kunde inte själv larma eftersom deras mobiler inte fungerade.

– Därför var det viktigt att den anhöriga hörde av sig i det här fallet. Många väntar länge med att larma och då är det svårare att hitta dem, säger Anders Lennholm.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se