Stenungsunds båtklubb. Arkivfoto: Jonas Johansson

Båtklubb kan få nobben för husbilar

Båtklubben på Stenunge strand vill kunna erbjuda parkering för husbilar och husvagnar på sitt område under sommarsäsongen. Nu ser det ut som de får nobben för sina planer.

Stenungsunds båtklubb har plats för 180 båtar på sitt område i centrala Stenungsund. Sommartid gapar planen tom och för att ta tillvara på möjligheterna som det ger vill klubben kunna erbjuda invånare att ställa sina husbilar där.

– Vi har medlemmar som har både båt och husbil, ska de inte få ställa upp sina husbilar här på vår mark så är det tråkigt. Det har också funnits önskemål om en parkering från människor runt omkring som inte har någonstans att ställa sina husbilar för det finns ingenstans man kan parkera sin husbil i kommunen, säger klubbens ordförande Sven-Erik Nilsson.

Klubben ser också en parkeringsservicen som möjlighet till en extra inkomstkälla.

– Ja det är en bra inkomst för klubben och för att kunna hålla nere båtplatspriserna. Dessutom är det konstigt att de anger som skäl att människor ska kunna komma ner till sjön och uppehålla sig där. Vårt område är ju inhägnat med staket och inga obehöriga får vistas där, säger Nilsson.

Båtklubben har sedan tidigare låtit medlemmar ställa sina husbilar på området, men nu kan det blir stopp för det, eftersom verksamheten kräver lov enligt plan- och bygglagen.

– Det står att det ska vara båtverksamhet i detaljplanen och vi har bedömt att husbilar har inget med hamn och båtar att göra. Vi ser ju till detaljplan och vad plan- och bygglagen anger, säger Haavard Overland, bygglovsingenjör, Stenungsunds kommun.

Frågan om husvagn- och husbilsparkering avgörs av politikerna i kommunstyrelsens tekniska utskott under onsdagens sammanträde nu i veckan.

– Det är ju ingen tanke att man ska bo i dem. Många som bor runt torget har svårt att parkera. Vi fick också en förfrågan från kommunen för tre eller fyra år sedan om vi kunde erbjuda parkering hos oss, och då tog vi tag i det. Det var ett sätt för oss att använda området och vi trodde när det initierades från kommunen att det var okej. Vi såg att det kanske var ett sätt att både hjälpa samhället och att ställa upp, säger Christer Lindgren, ledamot i styrelsen för Stenungsunds båtklubb.

Båtklubben med sina cirka 350 medlemmar har plats för 130 båtar i hamnen och 180 för uppställning på land 180.

Annika Sahlin Ottosson

annika.sahlin@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar