Beatriz startade salong – för hundar

Under pandemin har antalet hundar ökat stort och för en hundintresserad hundfrisör är det drömläge att öppna hundsalong.

Beatriz Huzell driver sedan i maj Lilla Enzo’s hundsalong i Varekil. Hon älskar djur och har alltid hållit på med hästar.

– Och familjen har två engelska cockerspaniels som jag kämpar med att trimma.

I maj är hon klar med sin utbildning till hundfrisör på Hundens hus i Göteborg. Och under tiden har hon passat på att dra igång företaget och jobbar nu halvtid inom vården och ägnar sig åt hundtrimning resten av tiden för att på sikt jobba med det på heltid.

För ett tag sedan lade hon ute ett inlägg på Facebook där hon sökte projekthundar. För att klara examen behöver hon ha trimmat och klippt 30 olika hundar av specificerade raser. Och hon är överväldigad över responsen som resulterat att hon i stort sett fått ihop sina projekthundar.

För många kanske det inte låter så svårt att klippa en hund.

– Ju mer man lär sig desto svårare inser man att det är. Och ju mer man klipper desto mer lär man sig.

Och just cockerspaniel är en svår hund att trimma. Där behöver man plocka underullen och sedan kamma den.

– Om man rakar en sådan päls, eller en strävhårig päls, förlorar den sin skyddande förmåga, då kan hunden inte hålla sig varm, säger Beatriz Huzell.

Och pälsen som växer ut på en rakad cockerspanieln blir ännu tovigare.

– Jag har alltid varit intresserad av pälsvård och det är många som inte vet när de köper valpen att blandraser och rasrena hundar har olika pälsar. Det är lätt att bli lurad när någon säger att hunden har skötselfri päls, det finns ingen päls som är skötselfri.

Det finns redan två hundsalonger på Orust, en i Henån och en i Ellös, finns det plats för en tredje?

– Jag skulle säga ja på den frågan. Det här är en kundgrupp som ökar. Jag känner en av ägarna till en av de andra hundsalongerna och de har svårt att ta emot fler kunder.

– Sedan är det fysiskt jobbigt att plocka hårstrån på strävhåriga hundar. Och den andra är specialiserad på pudlar, så jag är ganska övertygad om att det finns ett stort behov av hundsalonger på Orust.

Hon själv har haft kunder från Kungälv och Göteborg och att många hundägare åker långt för att hitta personer som kan trimma deras renrasiga hundar och som de känner sig trygga med.

Vad tycker hundarna om att bli trimmade?

– De accepterar det. Ibland kommer kunden in och säger att hunden tycker det är pest och pina, men 95 procent sköter sig jättefint.

Karina Hansson

karina.hansson@lokaltidningensto.se