Besöksförbud på äldreboenden hävs

Från och med 1 oktober blir det återigen tillåtet att besöka nära och kära på våra äldreboenden.

I juni träffade Lokaltidningen STO Viola Niklasson, boende på Fyrklövern i Svanesund, som berättade hur hon varje dag pratade med sina barn via Skype sedan coronapandemin satt stopp för besök på landets äldreboenden.

– Jag är för gammal för att skaffa mig en sådan där modern telefon, men nu med den här plattan kan jag prata med mina anhöriga. Jag kan även prata med mina barnbarn. Det är så viktigt för mig att kunna hålla kontakten med dem, sa hon då.

Läs mer: Viola skypar med sina anhöriga

Men nu öppnar regeringen för fysiska möten igen.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att man från och med 1 oktober kommer att häva besöksförbudet på landets äldreboenden. Förbudet har gällt nationellt från och med 1 april till följd av Folkhälsomyndighetens uppmaning om att skydda de äldre i coronapandemin.

På tisdagens konferens uppgav socialminister Lena Hallengren (S), att det var rätt beslut när man införde förbudet för ett halvår sedan men att man nu beslutat sig att för att öppna för besök.

– Det råder ingen tvekan om att det här är efterlängtat. På landet äldreboenden bor de ensammaste och mest sårbara i samhället. De senaste halvårets besöksförbud har försvårat, till och med omöjliggjort, omständigheterna för dem, sa hon på presskonferensen enligt GP.

Men hon varnar för att landet fortfarande befinner sig i en pågående pandemi och att även om det mesta pekar åt rätt håll just ni kan vi fortfarande drabbas av nya utbrott.

– Det är en risk nu när vi lyfter förbudet och det är upp till var och en att fortsatt ta ansvar.

Lena Hallengren underströk även att man ska lyssna på personalens råd då det troligen kommer finnas beslut om lokala regler.

Enligt Socialstyrelsen, som också medverkade på presskonferensen, har man vägt för- och nackdelar och kommit fram till att förbudet ska upphöra. Dels för att äldreboenden är en form av bostad och inte en vårdinrättning – men även för att man fått till sig att många anhöriga saknat möjlighet att besöka sina anhöriga som i sin tur känt en stor sorg och ensamhet.

Den senaste tiden har smittspridningen minskat kraftigt på landets äldreboenden och möjligheten att testa personalen har förbättrats.

Karina Hansson

Jacob Humlén