• Bibliotekarie Kerstin Nilsson efterlyser 17-åringar på Orust, de har en gratis bok att hämta vid någon av biblioteken i kommunen.

  Biblioteket efterlyser 17-åringar

  Biblioteket på Orust efterlyser ett gäng ungdomar, och de ska vara 17-åringar bosatta i kommunen. Anledningen? De ska få en gratis bok. 

  Kerstin Nilsson, bibliotekarie i Svanesund, varför denna efterlysning?

  – Vi efterlyser de elever som gick ur nian förra året, som nu är 17 år. De har en gåva från kommunens bibliotek att hämta, en 17-års bok.

  Vad är en 17-årsbok?

  – Biblioteket har delat ut en födelsedagspresent till alla 17-åringar på Orust. På skolavslutningen förra året delade Orust kommunbibliotek ut ett presentkort till alla som gick ur 9-an. Presentkortet är en födelsedagspresent, en bokgåva som de kan hämta på vilket bibliotek på Orust de vill. Detta gäller bara under det året de fyller 17 år.

  Nu efterlyses alltså dessa 17-åringar?

  – Ja, vi vill gärna att de kommer till biblioteket och hämtar sina böcker. Vi har plockat fram en rad olika titlar som de kan välja mellan. Det är böcker i olika genrer som passar läsare i den åldern.

  Är det någon som hämtat sin bok?

  – Nej, faktiskt inte. Jag tror att de glömt bort presentkortet som de fick samtidigt som sina betyg. Har de tappat bort presentkortet kan de komma in ändå, till något av biblioteken i kommunen. De måste komma själva, det går inte att skicka mamma eller pappa att hämta boken.

  Varför en 17-års bok?

  – Ungdomarna som slutar nian försvinner ofta till skolor i andra kommuner. Vi vill påminna att vi på biblioteket finns kvar och att de gärna får besöka oss. Vi vet att det är en svår åldersgrupp att nå.

  Har Orust det varit svårt att dela ut 17-års böckerna tidigare?

  – Det är första gången vi provar på att dela ut en gratis bok till kommunens 17-åringar men förhoppningsvis inte sista om det slår väl ut.

  Erika Olofsson

  0303-728229

  erika.olofsson@lokaltidningensto.se

  Relaterade artiklar
  Fler artiklar