Arkivfoto/kollage

Bluffläkare lurade äldre med ”mirakelmedicin” – åtalas

Den 46-årige man som greps i fjol, misstänkt för att ha lurat äldre kvinnor att köpa mirakelmediciner, har åtalats i Göteborgs tingsrätt. Han är misstänkt för grovt bedrägeri och bedrägeriförsök, i totalt 76 fall.

– Man blir helt bestört, säger Håkan Carlsson på polisens Circagrupp.

Det var i maj i fjol som 46-åringen, efter långt spanings- och utredningsarbete från polisen, greps i London.

I samband med gripandet var mannen misstänkt för bland annat bedrägeriförsök i STO. Ett av dessa fall, där en Tjörnbo drabbats, har gått till åtal.

I ett års tid har polisens Circagrupp, som jobbar med att bekämpa åldringsbrott, jobbat med ärendet. Under onsdagen kom åtalet i Göteborgs tingsrätt.

– Det rör sig om en man som har kommit i kontakt med ett stort antal individer, där han har påstått att han är läkare och kan hjälpa till att bota flera sjukdomar – bland annat kol och cancer. I vissa fall har han bara erbjudit vitaminer, säger chefsåklagaren Jonas Almström till Lokaltidningen.

Vidare ska mannen ha påstått att ”mirakelmedicinen” finns i London och att allt som krävs av personerna i fråga är att de ska föra över pengar, antingen kontant eller via en banköverföring.

– Han säger att han har läst offrens läkarjournaler. Det har rört sig om allt ifrån vitaminbrist till dödliga sjukdomar som akuta blodproppar och cancer som han påstått sig kunna bota med den här ”mirakelmedicinen”, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp.

Läs mer: Bluffläkare gripen – misstänks ha lurat äldre

Mannen satt i fängelse tidigare, och ska ha påbörjat bedrägerierna strax efter att han släpptes i september 2015.

Totalt är det över 600 anmälningar, varav 76 fall har lett till åtal.

– Sedan finns det säkert ett mörkertal, jag tror att det kan röra sig om upp mot 1 000 fall. Det rör sig inte om särskilt mycket pengar egentligen, men det här är verkligen ett extremt fall, säger Jonas Almström.

Mannen har även fått vissa offer att sluta äta sina mediciner i väntan på ”mirakelmedicinen”.

– Han har påvisat en fullständig avsaknad av empati för offren. Man blir helt bestört av att någon kan göra så här mot våra äldre. Flera offer mår dåligt av att lida av en allvarlig sjukdom och får därtill veta att man lurats så, säger Håkan Carlsson.

Ytterligare en efterlyst person som misstänks ha kopplingar till ärendet greps strax före jul i Frankrike. Den personen har ännu inte utlämnats till Sverige.

Anthon Näsström

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar