Bokdagar för alla

Bokbineri, föreläsningar och författarmöten. Under denna lördag och nästa anordnas Bokens dagar på fregatten för första gången.

– Vi har försökt att det ska finnas något för alla, säger kultursamordnare Birgitta Lundh-Gitse.

Hon ville utveckla författarträffarna som ofta hålls på Kulturhuset Fregatten. I samtal och samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Stenungsund och Akademibokhandeln arbetade de fram Bokens dagar.

– Det är kul att göra lite mer av det och att blanda det lokala med sånt utifrån, så det blir ju en bredd, även i målgruppen, säger hon och fortsätter:

– Vi har en föreläsning om en bok om båtbyggare som kanske lockar de lite äldre och så kommer Ellen Mattsson som skriver om Marstrand och sen kommer Clara Henry hit och föreläser på eftermiddagen.

Bokens dagar har precis öppnat. I foajén sjunger Mimers Hus-studenter ballader. En plansch med dagens program möter besökare vid ingången – med en stor bild på Clara Henry. Längs väggarna sitter Lokala författare uppradade bakom bord med deras verk. Besökarna strosar omkring. Inne i biblioteket sitter några barn och pysslar. Snart kommer barnboksförfattaren Catarina Kruusval.

– Det är svårt att säga än om vi har nått alla, säger Birgitta Lundh–Gitse.

I receptionen står besökarna Majken Westin och Berit Nilsson och köper biljetter till författaren Ellen Mattssons föreläsning som snart ska börja.

– Vi är här för att se Ellen Mattsson, hon har varit granne med oss. Och sen ska vi testa bokbinderi också, säger Berit Nilsson.

Hittills uppskattar de Bokens dagar.

– Det är kul när det händer grejer, det gör det ofta här. Och nästa vecka kommer ju Björn Ranelid. Ska vi gå på det Berit?, säger Majken Westin och vänder sig mot sin väninna.

Amanda Karlsson

Relaterade artiklar
Fler artiklar