Bosse minns de gamla i Stala

Vem var Hedström och varför fick han en så stor gravvård på Stala kyrkogård? En som vet är Bosse Andersson.

En kyrkogård är fylld av människoöden och historier. Stillheten är påtaglig på en kyrkogård, den sista viloplatsen för så många. Människor som en gång levt ett liv, som arbetat, fött barn, som skrattat och gråtit. Bakom varje namn på kyrkogårdens gravstenar finns en berättelse: den storslagna, den vardagliga, den tysta … en livshistoria.

Om livet förr, om livet i Stala församling kommer Bosse Andersson att berätta vid en kyrkogårdsvandring nu på tisdag. Tillsammans med Arne Axelsson tar han upp en mångårig tradition.

– Vi har haft flera vandringar tidigare men förra året var det ett uppehåll. Nu är det så många som frågat efter vandringarna att vi beslöt oss för att hålla en ny.

Bosse och Arne kommer på tisdag kväll guida deltagarna vid vandringen från den äldsta delen av Stala kyrkogård och stanna vid fler gravstenar där de kommer berätta om det livsöde som den begravde hade.

– Vi berättar om människor förr, om slott och koja.

Vandringen börjar vid klockarens grav, Hedströms stora familjegrav besöks, liksom kronolänsmannens och sjökaptenen på Kärreberg.

– Vi kommer även berätta om den lilla människan, som till exempel Aron i Dammslätten som var känd för att vara otroligt stark.

Bosse minns dessa människor eller så har han fått för sig berättat om deras livsöden. Han ser det som mycket viktigt att den lokala historian lever vidare.

– Tänk om alla som har gamla foton hemma ser till att hembygdsföreningen får ta del av dem och berättelsen kring de som är på bilderna. Snart finns det inga gamla kvar som kan berätta och föra minnena vidare.

 

Erika Olofsson