Bråda dagar för paketombuden

Inför julen och efter Black Friday väntar bråda dagar för paketombuden i STO-området. – Det kommer nästan att bli kaos, säger Karsten Richter på Snusboa i Stenungsund.

Karsten Richter har tillsammans med sin mor drivit Snusboa i tolv år. Under den tiden har han kunnat konstatera att näthandeln fullkomligt exploderat.

– Det blir fler och fler paket att hantera för oss ombud. Jag skulle tro att behandlingen av paket har ökat med uppåt tio gånger sedan vi tog över den här butiken, säger han.

Tre pallar per dag

Snusboa är ombud för transportföretagen DHL och DB Schenker.

Störst aktör på marknaden är Postnord, som har ombud i STO-regionen via bland andra Ica, Coop och Hemköp.

Karsten Richter får normalt in en pall med paket per dag, försändelser som avhämtas i hans butik i Stenungsund.

– Nu, i samband med Black Friday-veckan och julhandeln, kommer det tre pallar varje dag. Det blir jättemycket att göra och jag måste ta in extrapersonal för att klara trycket från kunderna.

Richter och hans mor har också planer på att utöka lagret.

– Det behövs om den här ökningen av pakethanteringen fortsätter, säger han.

Pakethanteringen är inte bara ett tuff för Richter och alla andra ombud. Det ger också klirr i kassan. Snusboa ersätts med åtta kronor per försändelse av DHL och drygt fem kronor av DB Schenker.

Inför de kommande veckornas paketrusch uppmanar Karsten Richter sina kunder att komma väl förberedda till uthämtningen.

– Hämta ditt paket så snabbt som möjligt efter att du fått avin via sms. Vi har inte utrymme nog för att paketen ska bli liggande länge. Och förbered dig med att plocka fram legitimationen. Då går hanteringen mycket snabbare.

Dubblerar personalen

Också på Coop Extra på Stenungs Torg noterar man em kraftig ökning av antal inkommande och, i viss mån, utgående paket.

– Inför denna och de kommande veckorna har vi förberett oss genom att skapa mer utrymme för paket och vi kommer att dubblera personalen. Vi har dessutom nyligen fått fler postnummerområden att serva. Det ökar hanteringen av paket ännu mer, säger Pia Halvardsson, som står i förbutiken på Coop Extra.

Även på Ica Kvantum, Postnords stora utlämningsställe i Stenungsund jämte Coop, noterar man en kraftig ökning av pakethanteringen.

DAG FRANSSON