Brand i femvåningshus – en till sjukhus

Strax före klockan 20 på tisdagskvällen började det brinna i ett femvåningshus i Stenungsund. En person fördes till sjukhus efter att ha andats in rök.

Larmet om branden på Hällebäcksvägen i Stenungsund kom 19:54 på tisdagen. Polis, räddningstjänst och ambulans skickades till platsen där det brann i ett femvåningshus.

– Vi larmades till lägenheten eftersom någon hade sett öppna lågor, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen region Väst.

En man i 60-årsåldern fördes till Kungälvs sjukhus med ambulans. Enligt polisen var personen vaken och talbar men hade andats in rök.

Det var en lägenhet på första våningen som hade börjat brinna. Första styrkan på plats från räddningstjänsten kastade in en pulvergranat i den brinnande lägenheten.

– Sedan låter man det verka en stund innan man går in med rökdykare. Då var det helt rökfyllt ända ner till golvet. De kunde sedan släcka av ganska fort, berättar Carl-Ian Bissmark, räddningschef i beredskap på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

Trots den uppenbara spridningsrisken så kunde branden begränsas till lägenheten på första våningen.

– Den har fått sig en rejäl smäll och är ganska illa däran, säger Carl-Ian Bissmark.

Han var själv inne i lägenhetshuset och gjorde grannar uppmärksamma på branden.

– Jag knackade på och fick ut en kvinna som satt och tittade på tv på våningen ovanför, berättar han.

Många som befann sig i området kom också för att hjälpa till.

– Det var ju grannar och folk runtomkring som hjälpte till att få ut mannen som fördes till sjukhus, de är de stora hjältarna.

En stor förklaring till att branden trots allt slutade förhållandevis lyckligt är att fönstren fortfarande var hela när räddningstjänsten kom fram.

– Då är släckgranaten toppen. Men det gäller att det är ett tätt utrymme så att branden inte får syre, då blir det en övertändning. Det är också därför man alltid ska stänga dörren om man går ut från ett brinnande rum. För att stänga in syret så mycket det går, säger Carl-Ian Bissmark.

Lägenheten har spärrats av i väntan på en teknisk undersökning. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.  

Jacob Humlén

jacob.humlen@lokaltidningensto.se