Växande brand i Svartedalen – ”Den är utom kontroll”

Ett larm kom in på torsdagsmorgonen om en brand i Svartedalens naturreservat. Räddningstjänst har ryckt ut, men de står inför betydande utmaningar

Klockan 08.47 kom larmet om en brand i Svartedalens naturreservat. Rapporten kom från ett så kallat brandflyg, som sonderar terrängerna regelbundet nu när torkan är svår. Inledningsvis skickades tre räddningsenheter från Stenungsund samt Lilla Edet, men insatsen skulle snart komma att växa i takt med att elden spred sig.

Enligt Anders Ternevi, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, dröjde det nära på en halvtimme innan deras första enheter kommit till platsen norr om Stora Holmevattnet – och det var bara början på deras utmaningar. Först klockan 10 var branden lokaliserad i den svårtillgängliga skogsterrängen.

– Vi har hittat någorlunda var det brinner, men eftersom det är långt från farbar väg har vi en hel del arbete framför oss, till exempel vad gäller att dra slangar dit. Vi har ännu inte kunnat bedöma hur stor den är, säger larm- och ledningsoperatör Johan Eklund.

– Eftersom det inte finns några stigar blir det för oss att ta oss över stock och sten. Det är svårt.

Räddningstjänsten befann sig före lunch på platsen med åtta enheter varav två var ledningsbilar. Man hade då också begärt helikopterassistans från de nationella resurserna. Strax före klockan 12 kallades även en fyrhjuling in.

Då var branden uppskattningsvis 100 x 150 meter. Vid klockan 13.30 hade den emellertid spridit sig så pass att brandfronten var 300 meter. Spridningsrisken bedöms vara stor i skogsområdet, men ingen bebyggelse anses vara i fara för tillfället.

– Det är väldiga mängder skogsyta som brinner. Blåsten ställer till det otroligt mycket och gör det svårsläckt. Den är utom kontroll just nu, men vi gör vad vi kan, bland annat med helikopter som släpper vattenbomber, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör.

Räddningstjänstens prognos är att släckningsarbetet tar 12–24 timmar.

Knappt sex timmar senare, vid klockan 19, var branden enligt räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör Björn Van der Kaay under kontroll. Flera styrkor hade kunnat lämna området, men ett par var kvar och skulle bli så tills mörkret infann sig.

– Man ska inte vara där när det blir mörkt. Det kan ramla träd där det har brunnit. De åker hem när det blir mörkt och kommer tillbaka tidigt i morgon igen.

Vad som kan ha orsakat branden fanns det på kvällen fortfarande inga uppgifter om.

Tobias Holmgren

Louise Jungmalm

redaktion@lokaltidningensto.se