Brand orsakades av braskamin – en till sjukhus

Räddningstjänsten larmades på tisdagseftermiddagen till en villa utanför Svanesund. – Det har tagit sig runt en braskamin, säger Bo Hansson, räddningschef i beredskap.

Larmet om branden kom strax innan klockan 17 på tisdagen sedan en boende i huset hade påkallat hjälp via sitt trygghetslarm. Hemtjänstpersonalen som larmades lyckades få ut en äldre kvinna ur huset och kunde också släcka elden.

Enligt räddningstjänsten hade elden alltså tagit sig runt en braskamin.

– Men det är lugnt på platsen. Nu undersöker vi bara så att elden inte har tagit sig i taket för att vara på den säkra sidan, säger Bo Hansson på Räddningstjänsten Orust.

En kvinna i 90-årsåldern ska ha förts till Näls sjukhus med lättare rökskador.

– Det är någonting i braskaminen som har gått fel och en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet är upprättad, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl på polisen region Väst.

Margareta Ivarsson vid polisen i Stenungsund säger att olyckan uppstod i samband med att en eld skulle tändas i kaminen.

– Ovanpå hade man placerat en vedkorg, och i direkt anslutning till den stod en fotogenlampa. Vedkorgen fattade eld och fotogenlampan small. Det är viktigt att tänka på sådant nu i juletid när man tänder brasor, ljus och ska ha det mysigt, att man också tar det lite försiktigt, tillägger hon.

Jacob Humlén

Tobias Holmgren

redaktion@lokaltidningensto.se