Butiken drunknar i paket

Stenungsundsborna verkar shoppa på nätet som aldrig förr. Hos paketombudet Snusboa gick man i veckan ut med en uppmaning till kunderna om att hämta sina paket så fort som möjligt.

– Det har varit helt galet, säger Karsten Richter, ägare.

Butiken är ombud för utlämning av paket från tre stora fraktkedjor. Normalt sett har de en anstormning av paket kring jul och på senare år vid det relativt nya reafenomenet Black friday. Men i år kom ruschen tidigare än vanligt.

– Det är helt galet redan nu, och har varit det i flera dagar. Det är hur mycket paket som helst, i veckan har vi fått dubbelt så mycket paket som vi brukar få vid den här tiden, säger Karsten Richter som äger Snusboa i Stenungsund.

Till slut blev det så många paket att han gick ut och vädjade till kunderna på Facebook om att komma och hämta sina paket så snabbt som möjligt.

– En del låter dem ligga i flera dagar, man kanske har beställt julklappar och inte vill ta hem dem för tidigt för att inte riskera att den som får dem ska se. Men för oss tar det upp väldigt mycket plats i butiken, och vi vill ju gärna kunna göra plats för alla de paket som kommer i och med Black friday. För oss underlättar det väldigt om man kommer och hämtar så fort man fått sin avi.

I år väntas e-handel i samband med Black friday öka med 20 procent jämfört med föregående år, enligt en prognos från företaget Pricerunner. Dessutom infaller dagen en vecka senare än förra året, vilket gör att den smälter ihop med den vanliga julhandeln. Detta har fått många att varna för stora påfrestningar för paketombud samt logisitik- och e-handelsföretag.

Uppmaningen som Karsten Richter lade ut på Facebook delades över 50 gånger och verkar ha tagit skruv. I onsdags morse skickade han ut den.

– Redan torsdag morgon hade jag 18 paketutlämningar innan vi ens hade öppnat officiellt så då tänkte jag att det nog hade gått fram till många. Det är väldigt bra att folk hjälper till och kommer och hämtar sina paket.

Att vara paketombud är ganska mycket jobb för liten ersättning, anser han.

– Det ska sorteras och hämtas, och kräver väldigt stort lagerutrymme under de här 2-3 mest hektiska månaderna, som sedan står tomt resten av året. I slutändan tjänar vi bara några kronor per paket. Men det får ju också in fler kunder i butiken som förhoppningsvis passar på att köpa något också.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Fakta näthandel

6 av 10 svenskar planerar att e-handla julklappar

11 procent ökade svensk e-handel med under tredje kvartalet i år.

8,4 miljarder beräknas julklappshandel på nätet omsätta

Källa: Svensk handel: E-barometern

Black friday

Är en amerikansk rea som de senaste åren importerats till Sverige. Den infaller fredagen efter högtiden Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november) och kan därför flytta sig från år till år. Enligt analysföretaget Semrush är produkter de som svenskarna söker mest efter på nätet i jakt på Black friday-rabatter:

Hörlurar
Skor
Kläder
Leksaker
Dator
Mobiltelefon
Bärbar dator
Mikrovågsugn
Böcker
Flyg