Fredrik Johansson med barnen Molly och Viktor älskar sin husvagn. – Barnen tjatar, ska vi inte åka till husvagnen snart? De är uppvuxna här. Surfplattan, telefonenoch teven rör de inte när vi är i husvagnen. Det finns så mycket annat att hitta på, säger Fredrik. Foto: Frida Ekborg

Campinglivet – en livsstil som ofta går i arv  

Trångt, primitivt och fullt av mygg? Eller mysigt, befriande, familjärt och öppet? För en som aldrig campat är det kanske svårt att förstå tjusningen i det. Vi har tagit reda på vad man som husvagnscampare måste ha för att underlätta semestern och vad man behöver för att frälsa nya campare.

På Marstrands Familjecamping står det husvagnar året runt. Några få ”säsongare” bor här någon helg även på vintern. Totalt finns det 130 säsongsplatser, 70 elplatser, 10 stugor och ungefär 30 tältplatser. Nu under sommaren är det fullt av människor i rörelse.

– Då är det full fart. Det drar igång ordentligt från vecka 27, Match race-veckan, och framåt, säger Annette Hektor, som driver campingen tillsammans med sin man Jörgen Hektor.

Nära skog, nära hav och nära ett av Bohusläns största turistmål – Carlstens fästning – Marstrand är ett populärt resmål, speciellt för de som tältar.

– Alla säger att här är så vackert. Vi har lugnet men ändå nära till samhället. Vi har många fina vandringsleder och här kan du fiska krabbor. De som campar med tält är alla i olika åldrar. Jag tror det är en grej just nu, det är väldigt populärt, säger Annette Hektor.

Tre stjärnor, butik, lekplats, minigolf, campinggrill, badvik och servicehus – här finns allt du behöver.

– Ungarna leker på lekplatsen och föräldrarna har det bara gött.

Siv Andersson och Morgan Eriksson från Vårgårda har husvagnen uppställd året runt. De har ”bott” på campingen i åtta år. Förra året startade de Campinggrillen som har öppet dagligen under semestern.

– Det är roligt och uppskattat. Visst vill man komma hit och ta det lugnt, men det är så kul att träffa folk. Det är vår semesterhobby, säger Siv Andersson.

I Kungälv ligger Kongelfs Gästgifveri och camping, mitt emot Bohus fästning. De har inga säsongsplatser eller långtidsboende, men för dig som har husvagn, husbil eller tält finns det platser att hyra under semestern.

Vindöns camping och marina på Orust är inne på tredje generationens ägare. De har bra koll på campinglivet, vad du behöver och vad du inte behöver.

– Vi är en lite lugnare camping så hit kommer oftast pensionärer och barnfamiljer. Vi försöker hålla campingen luftig med grönområden för att motverka att folk tycker det känns trångt, säger Mikael Dage, som driver campingen.

För att inte husvagnen, husbilen, stugan eller tältet ska kännas för trång, om ni är flera personer kan man ibland sakna eget utrymme, bör du skapa det själv på något sätt.

– Själva campingvagnen är ju bara en utgångspunkt. Ta bilen och åk på utflykt, gå till servicehuset eller hälsa på en granne, säger Mikael Dage.

Vad är det viktigaste, tycker du, att ha med när man ska campa?

– Silvertejp! Det går att fixa vad som helst som är sönder eller läcker. Regnar det in eller behöver du sätta ihop något – silvertejp.

Frida Ekborg

redaktion@kungalvsposten.se

Så packar proffset

Fredrik Johansson med barnen Viggo och Molly är alla uppvuxna i husvagnen under somrarna. Fredriks föräldrar introducerade ”campinglivet” för honom när han var liten, och nu för han över det till sina barn. Tillsammans satte de ihop en lista med tio saker du inte klarar dig utan på en camping.

1. Grillen. ”Det är gott att grilla och du använder den dagligen”.

2. Badkläder.

3. Elsladd, strömsladd. ”Man vill inte få strömavbrott, som vi fick här i början av sommaren. Sladden gick sönder och köttfärsen låg i kylskåpet i flera veckor. Det luktade inte så gott….”.

4. God mat och dryck

5. Diskbaljan. ”Den använder man en hel del”

6. Leksaker/spel. ”Fotboll, vattenballonger, kortlek”.

7. Högtalare. ”Så man kan spela bra musik på kvällarna”.

8. Kläder för alla väder.

9. Badtofflor/”Foppatofflor”. ”Jag går konstant i mina badtofflor”.

10. Förtältet. ”Om man övernattar flera dagar kan det vara skönt med ett förtält. Jag spenderar mer tid i tältet än inne i vagnen”.

  

Säkerhet på campingplatsen

Vad ska man tänka på? Mikael Dage, som är med och driver Vindöns camping och marina på Orust, ger sina bästa tips för en lyckad och olycksfri semester.

1. Stölder finns på alla platser. Ta inte med dig det dyraste du har.

2. Lägg det du är rädd om i ett kassaskåp eller likande.

3. Lär känna människorna omkring dig. På en campingplats finns det alltid folk i rörelse, dag som natt. Det finns många ögon och öron som tjuven måste undvika.

4. Vid grillning – använd gärna anvisade grillplatser om sådana finns.

5. Grilla inte för nära skogar och torrt gräs.

6. I många husvagnar och husbilar finns det gasol. Många campingplatser har anvisade parkeringar för att det ska bli så säkert som möjligt vid eventuell brand.

7. När du väljer gasolförpackning. Välj en i plast eftersom det inte hinner byggas upp ett lika stort tryck i plast, den hinner smälta, som i en metallförpackning vid brand.

8. Hjälp din granne. Var inte rädd för att ta kontakt om du ser att någon behöver hjälp.

 

Relaterade artiklar
Fler artiklar