Ann Haraldsson säger att det finns mycket att upptäcka i sommar och tycker att fler borde turista i snitt närområde. ”Det är lätt att missa det man har nära”. Foto: Elvira Linderot

Cykling, vandring och mat lockar turister

Naturupplevelser och lokal mat – det är två saker som sommarbesökare efterfrågar allt mer.

– Cykling ökar hela tiden som trend, säger Ann Haraldsson som är vd för Södra Bohuslän turism.

Ann H Haraldsson säger att det finns gott om saker att hitta på i sommar. De senaste åren har Södra Bohuslän turism märkt av en ökande trend för vandring och cykling.

– Det är många som frågar efter kartor och undrar var de kan vandra eller cykla, säger hon.

En cykelled hon själv vill tipsa om är den mellan Nordiska akvarellmuseet och skulpturparken Pilane, för att både få cykla och ta del av konst.

– Konsten har blivit så högkvalitativ i vårt område, det är häftigt, säger Ann Haraldsson.

För den som vill ta på sig vandringsskorna rekommenderar hon att åka ut till någon av de mindre öarna som Dyrön och Gullholmen eller Åstol eller Käringön för kortare promenader.

– Pilgrimsleden på Orust är också efterfrågad, säger hon.

I år är det ett extra fokus på lokal mat genom projektet Matvägen Bohuslän. Lokala restauranger, gårdsbutiker och producenter finns nu samlade på en hemsida och i en folder.

– Mat efterfrågas så mycket och är en så viktig del av en upplevelse, då är det gott att kunna ge den informationen, säger Ann Haraldsson.

Själv har hon ett egen pärla som hon vill lyfta fram. 

– Mias sjöbod på Orust är ett underbart café, säger hon.

Hur viktig är sommaren för turismen?

– Den är jätteviktig. Hälften av alla årets gästnätter kommer i juni till augusti och vi brukar se att 20 dagar i juli är det helt fullbokat. Vår uppgift är att förlänga säsongen.

Det görs genom satsningar på just vandring och cykling, men också genom att ha evenemang under olika delar av sommaren.

– Vi ser gärna evenemang i utkanterna av säsongen, som Sillens dag och Triathlon i Skärhamn. Det gör att verksamheter håller öppet längre tid, säger Ann Haraldsson.

Var kommer turisterna ifrån?  

– Det är väldigt olika men 80 procent är från närområdet. Sen ökar den internationella, långväga turismen starkt, till exempel från Kina och USA.

Elvira Linderot

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar