Då slutar polisen med drop-in för passansökan

I början av nästa år kommer det bara gå att ansöka om pass eller nationellt id-kort genom att boka tid hos polisen. Samtidigt kommer också drop-in tjänsten att försvinna från polisstationen i Stenungsund.

När polisområdet Storgöteborg gick över till att bara ha tidsbokning blev det problem med långa väntetider. Något som också märktes av i polishuset i Stenungsund eftersom många valde att då vända sig dit och utnyttja drop-in-tiden.

Men nu ska snart även de sista polisområdena inom region Väst gå över till det nya systemet med tidsbokning. Från den 26 november kommer det gå att boka tid för att ansöka om pass eller nationellt id-kort, men de bokningsbara tiderna är från den 4 februari 2019 och framåt.

– Detta är den sista fasen i införandet av tidsbokning i region Väst. Med tidsbokning behöver man inte längre köa flera timmar för att lämna sin ansökan. Drop-in på de aktuella stationerna finns kvar fram till och med 1 februari. Från måndagen den 4 februari har vi tidsbokning i hela regionen, säger Jonas Bertram, som är regionalt införandeansvarig på polisen, i ett pressmeddelande.

Att det kommer bli liknande problem med långa köer som när Storgöteborg gick över till enbart tidsbokning tror inte polisen.

– Vi bedömer att risken för att vi ska hamna i en liknande situation som under förra genomförandet är mindre. Nu genomför vi den här fasen under lågsäsong. Samtidigt är tiden från det att vi börjar lägga ut tider för bokade besök fram tills drop-in upphör längre än i våras.

Polisen uppmanar dock de som behöver ansöka om handlingar att vara ute i god tid eftersom det kan vara svårare att få tider under högsäsong. De bokningsbara tiderna kommer att finnas på polisen.se under rubriken pass och nationellt id-kort. För den som inte har tillgång till internet går det också att boka via 114 14.

– Vi släpper tider efterhand. Det betyder i praktiken att det kan dyka upp tider på dagar som tidigare varit fullbokade. Vid behov kan det därför vara bra att gå in flera gånger och se om det finns lediga tider. När du väl har lämnat in din ansökan tar det upp till fem arbetsdagar innan passet är klart, säger Jonas Bertram.

Kajsa Lind

kajsa.lind@lokaltidningensto.se