Den milda vintern gör att våren knackar på dörren extra tidigt i år.

Dags för vårkänslor i STO

Den milda vintern gör att våren knackar på dörren. Runt Stora Höga och Stenungsund är den redan här.

En del tidiga lökväxter blommar redan i rabatten. Men meteorologerna definierar våren enbart genom temperatur.

– Det är vår när dygnstemperaturen hållit sig över 0 grader sju dygn i rad, säger Nitzan Cohen som är dagens meteorolog på Forecas vädertjänst.

Dessutom kan våren inte börja före 15 februari enligt deras definition, då är det normalt högvinter även i södra Sverige. I år har en stor del av Götaland redan vårtemperaturer, det vill säga dygnstemperaturen har passerat nollstrecket åtminstone några eller något dygn. Värmen har även letat sig upp till delar av Svealand och Norrland. Så tidigt är ovanligt i Sverige, bara vissa delar av kusten i Skåne brukar normalt få vår i februari.

– Det har ju varit många milda vintrar de senaste tio åren. Det är helt klart en varmare period än tidigare, vädret går i cykler men det beror också på klimatförändringarna, säger Nitzan Cohen.

Väderstationer mäter temperaturen runt om i landet för att fastställa dygnets temperatur. För att räkna ut medelvärdet per dygn krävs att mätningarna görs en gång i timmen. Sådana mätningar görs bland annat i Kärna i Kungälv, i Rörastrand på Tjörn och på Nidingen i Gottskär.

– Så jag vet inte om våren kommit fullt ut överallt eller om bara vissa dygn haft vårtemperaturer. Men i Göteborg har den kommit definitivt, säger Nitzan Cohen.

För oss som saknar meteorologernas kunskaper brukar ju våren mest märkas genom vintergäck och snödroppar som tittar upp ur marken.

– Blommorna reagerar på att solljuset når dit, det blir varmare i söderläge till exempel.

För att jämföra temperaturer har SMHI och övriga världen åren 1961 till 1991 som referensperiod. Både 60- och 80-talet hade perioder med kallare vintrar i Sverige och vårens normala antågande till västra Sverige brukar vara i mars. Enligt Nitzan Cohen kommer referensperioden bytas ut mellan 2020 och 2021.

– Då kommer helt klart alla normaltemperaturer bli högre än vad de är nu, säger han.

Enligt SMHI:s väderkarta har våren redan kommit åtminstone söder om Stenungsund. Förra året kom våren till Tjörn, Orust och Stenungsund mellan 26 februari och 2 mars. Både 2014 och 2015 kom den innan 22 februari.

Christina Wagner

redaktion@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar