De får stöd efter torkan

616 lantbrukare i Bohuslän får stöd av jordbruksverket efter den utdragna och kostsamma torkan i somras. – Det hjälper till lite i alla fall, säger Christer Pettersson, lantbrukare på Torp, Orust.

I somras skrev tidningen om Christer och Eva-Lisa Pettersson, som driver lantbruk med mjölkkor på Orust. De odlar själva gräs för djurfoder och drabbades hårt av torkan under våren och sommaren. Deras första skörd var mindre än hälften mot vad den brukar vara, mindre än 200 balar mot normalt 400. Nästa skörd var ännu sämre.

– Andra skörden var ingenting alls. Den var helt borttorkad. Men vi körde över den ändå för att vi skulle få undan så vi kunde få en bättre tredje skörd, säger Christer Pettersson.

Höstskörden blev bra

Den tredje och sista skörden var dock bättre igen.

– Vi var lite kalla och väntade ut den tredje, som vi gjorde i oktober efter att det hade regnat. Den var mycket bättre.

Men under sommarens gång tvingades de skicka flera djur på slakt.

– Vi fick slakta en del djur till att börja med. Det minskade ner besättningen litegrann för oss, säger Christer Pettersson.

Har du varit med om någon värre torka?

– Nej det har jag inte. Jag har för mig att det var väldigt skralt 1983-84 på spannmålet men jag kommer inte ihåg varför.

För kall vår

Den här gången var det inte bara själva torkan som gjorde att det var ont om foder till djuren i somras. Första delen av våren var väldigt kall och inte så regnig som man hade hoppats.

– Redan då på våren anmälde vi dur till slakt, för vi visste att det skulle bli ont om foder. Vi hade heller inget kvar från fjolåret, för vi fick sorkangrepp i balarna. Så mycket av fjolårets skörd fick vi kassera. Det var lite stressande, säger Christer Pettersson.

Första stödet betalas ut

I dagarna ska ett första stöd betalas ut från Jordbruksverket till de lantbrukare som har motsvarande tio vuxna nötkreatur. Det stödet har Christer och Eva-Lisa Pettersson sökt. Utöver det planeras ytterligare ett stöd som baseras på hur mycket diesel man har använt i sitt lantbruk under året.

– Hur det blir med det vet jag inte. Det stödet får vi titta i stjärnorna efter. Vi kan inte räkna med något stöd förrän vi har pengarna i handen, säger Christer Pettersson, som ser positivt på framtiden.

– För vår del tror jag vi ligger i fas nu, jag tror vi ska klara oss. Allt beror ju på vädret, men växer det normalt till våren så man kan släppa ut djuren så är det okej.

Kristian Johansson