De ordnar dag mot barncancer

Stenungsund mot barncancer är en gala och familjefest där alla intäkter går till barncancerfonden i Västsverige. Erfarna revyrävar känner sig inspirerade av den goda saken.

Personerna bakom Stenungsunds lokalrevy återkommer nästa lördag den 23 mars med en stödgala till förmån för barncancerfonden i Västsverige. Det blir både ett program i kulturhuset Fregatten anpassat för barnfamiljer mitt på dagen och en konsert för hela familjen på kvällen.

– Den senaste lokalrevyn var en kabaré för tre år sedan. Nu har vi blivit inspirerade av idén att samla in pengar till barncancerfonden, säger Håkan Olsson, Kulturföreningen Produktionsdiket, som för första gången gör om konceptet med stora stödgalor i TV för lokala förhållanden.

Alla medverkande ställer upp ideellt, även kändisen Magnus Rosén som spelat i Hammerfall, och intäkterna går till Barncancerfonden väst.

– Största delen går till familjer i Västsverige med barn som drabbats av cancer och 20 procent till forskning om läkemedel mot cancer, berättar Tommy Ljunggren från medarrangören föreningen Motionsdansarna.

Han har själv haft cancer men efter behandling är han nu friskförklarad.

– Det är mitt sätt att ge något tillbaka!

De övriga revyrävarna och musikerna ställer gärna upp. Det behövs inspiration för att organisera en så omfattande gala på frivillig väg.

– Att få publik till revyer har alltid varit det minsta problemet. Det är allt runt omkring som kräver mycket arbete, menar Håkan Olsson.

Programmet är omfattande. För barnen blir det aktiviteter med fiskdamm och lotterier, kulturskolan uppträder och Gustav Blooms orkester spelar på Stenungstorgs gågata under namnet Önskeorkestern. Där kan man spela på ett jul och önska sig låtar.

På kvällen spelar Knut och Maria, Kurt och Klas från Orustrevyn med flera.

– Vi hoppas det kommer så många att vi når målet 150 000 kronor till barncancerfonden, säger Håkan Olsson.

SVEN LUNDSTEDT