Kulturhusets vara eller icke vara har varit en hett potatis en längre tid. På måndagen hålls en direktsänd debatt i Sveriges radio om frågan. Martin Johansen, Björn Möller och Benny Andersson deltar. Arkivfoton

Debatterar kulturhus i direktsänd debatt

Klockan fyra på måndagen smäller det – då möts lokala Tjörnpolitiker i direktsänd radio för att debattera den heta frågan om ett nytt kulturhus på Tjörn.

Frågan har engagerat såväl politiker som invånare under lång tid – ska Tjörn få ett nytt kulturhus eller ej? Det här har Sveriges radio och P4 Väst nu snappat upp och direktsänder en debatt om frågan från klockan 16 idag.

– De ringde och frågade i fredags, de håller på att plocka upp lite frågor som är på tapeten inför valet längs med kustkommunerna och ville ha en debatt om kulturhus som ett första nedslag på Tjörn, säger Björn Möller (M), Barn- och utbildningsnämnden ordförande som ska delta i debatten.

Övriga två debattörer är Martin Johansen (L), kommunstyrelsens ordförande, och Benny Andersson (S) oppositionsråd på Tjörn. Fyra partier inom majoriteten – Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – har gått ut med att de är för ett nytt kulturhus, även om viss splittring råder inom kristdemokraterna. Moderaterna, Socialdemokraterna, Tjörnpartiet och Sverigedemokraterna har tagit ställning mot ett kulturhus.

– Det är känt för alla som är någorlunda insatta att såväl Tjörn som väldigt många andra av landets kommuner har enorma utmaningar i att klara välfärden på grund av hur demografin ser ut. Då gäller det gamla mantrat vård, skola och omsorg. Det måste vara vår prio i första hand framför att bygga nya byggnader för separata intressen, säger Björn Möller (M).

Läs mer:Fyra partier går ihop om kulturhus

Lokaltidningen har sökt de två övriga debattörerna Martin Johansen och Benny Andersson utan att lyckas.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Relaterade artiklar
Fler artiklar