Visualisering av hur det nya hotellet i Södra hamnen ska se ut. Conventibus

Delade meningar om hotellplanerna

Vackert nytänk eller en styggelse? Planerna på ett nytt stort hotell i Skärhamn har väckt debatt.

Just nu är detaljplanen för Södra Hamnen ute på samråd, där tjörnborna får tycka till. Den del av planen som verkar väcka allra mest känslor är det femvåningshotell som planeras alldeles invid vattnet, intill akvarellmuseet.

På sociala medier har flera av Lokaltidningens läsare menat att huset är fult och inte passar in i den bohuslänska miljön. Andra har menat att det är kul med något nytt, och pekat på att ett hotell skulle dra arbetstillfällen till kommunen.

Företaget som ligger bakom hotellprojektet heter Conventibus och har en liten glasmonter nere i södra hamnen där en modell av hotellet och skisser ställs ut. Mellan 150-200 besökare har redan hittat dit, uppskattar Stefan Gustafsson på Conventibus.

– Det har övervägande varit positiva kommentarer. En del är skeptiska när de kommer, men blir överraskade efter att ha varit här och kollat. Sedan finns det alltid de som inte vill att något ska förändras, och de kan vara ganska tuffa i sina kommentarer. Men de är färre än man kan tro, säger han.

Vad säger du till dem som menar att byggnaden är för modern och inte passar in?

– Arkitekten har tagit fasta på historiska proportioner i fartygen som gick här, och i bygget har vi fört in de klassiska långabockarna som man hängde lutfisk på förr. Men sedan är det såklart stiliserat och moderniserat, och det är meningen. Vi har inte velat bygga ännu en sjöbod utan vill skapa något nytt, som tar fasta i det gamla Skärhamn men med ett nytt formspråk.

Lotta Hohner

lotta.hohner@lokaltidningensto.se

Åsikter om hotellet

Kommentarer från Lokaltidningens Facebooksida

För:

”Gillar detta skarpt. Kommer definitivt att besöka Skärhamn oftare när detta hotell har byggts. ”

”Tycker det ser fräckt ut. Nytt är kommit. Jag är så trött på röda sköbuer. Visst skall man tänka sig för hur man bygger men utveckling behövs.”

”Äntligen något nytt och unikt! Så spännande! Ser verkligen fram emot de nya förändringarna. ”

Emot:

”Det ser ut som de glömt kvar byggkranen. Att ens komma på tanken att lägga en sådan styggelse vid inloppet till hamnen och förstöra allt vad utsikt och genuin bohusstil innebär. Knappast någon från orten som ritat detta. Tidigare generationer i samhället skulle vänt sig sin grav om de sett detta. ”

”Trodde att man hade åtminstone klass på saker man ska bygga ! Modern design kan vara fint ! Men nu får man allt tänka till !”

”Fult . Pinsamt . Löjligt”

Relaterade artiklar
Fler artiklar